NRK Meny
Normal

DAB på plass i tunneler i april

To måneder før FM-nettet slukkes mangler fremdeles mange tunneler dekning for DAB-radio.

Vegarbeidere setter opp radioskilt

Vegarbeidere setter opp radioskilt

Foto: NRK

8. februar slukkes FM-nettet i Møre og Romsdal og mange tunneler har ikke ferdig utbygd DAB til slukkedato. Rundt 30 av tunnelene i fylket skal erstatte FM-båndet med DAB i løpet av april.

– Jeg føler vi har kontroll på situasjonen, og skal komme i mål med de tunnelene som vi har fått beskjed om å oppgradere, sier Jan Stian Tafjord i Statens vegvesen

Flere tunneler blir i en periode helt uten radiodekning når FM-nettet stenges i Møre og Romsdal 8. februar. Og noen tunneler vil ikke få DAB-dekning i det hele tatt.

– Ja. Det er nok et titalls tunneler som ikke får radiodekning i denne omgangen. Men dette er tunneler som i dag ikke har radiodekning. Vi kan love at alle tunneler som har radiodekning i dag, vil får DAB-dekning, sier Tafjord.

Kravet til å få DAB-dekning er at tunnelene er over 500 meter lang, og har en døgntrafikk på over 5000 biler.

Godt i gang

DAB radio i en bil
Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Arbeidet med DAB-installasjonene er godt i gang. DAB er allerede på plass i Rotsethorn- Hjartåberg- Vågstranda- Måndal- Fannefjord- og Opdølstrandtunellen.

Moa- og Blindheimstunellen blir ferdig i desember. Vegvesenet har prioritert å få DAB-dekning i alle europavegtunneler før FM-båndet slukkes.

– En del fylkesvei-tunneler i Møre og Romsdal vil ikke ha DAB ved slukkinga av FM-båndet. Men i løpet av april 2017 skal alle som har FM i dag, ha DAB, sier Tafjord.