Popyndlingen leter etter forfedrene

Christian Ingebrigtsen er mest kjent fra den britiske popgruppen A1. De siste årene har han også gjort karriere i hjemlandet Norge. Nå leter han i familiehistorien etter sine forfedre. Sporene går til Møre og Romsdal.

Christian Ingebrigtsen
Foto: Remi Sagen / NRK

Mange kjenner også Christian Ingebrigtsen som sønn til Stein Ingebrigtsen, en av Norges fremste popsangere på 70-tallet. Og det er pappa Steins familie Christian Ingebrigtsen når nøster i.

– Jeg visste lite om slekta mi i Møre og Romsdal før NRK ringte og sa at de hadde litt mer informasjon. Mamma har drevet litt slektsforskning på pappas side vi vet mest. Og vi vet at pappas farmor hadde en pappa som kom fra Møre og Romsdal. Det er alt vi vet.

Mann som visste tok kontakt

Christian Ingebrigtsen er konsertaktuell i Ålesund om dagen. Og helt uten forvarsel var det en ålesunder som plutselig husket at han visste noe om Christian Ingebrigtsens slekt. Dette skjedde da han så Ingebrigtsen på en konsertplakat på konserthuset i Ålesund. Da var ikke veien lang til NRK Møre og Romsdals lokaler tvers over gaten.

Ålesunderen hadde blitt fortalt denne historien da Christian Ingebrigtsens pappa, Stein Ingebrigtsen, spilte til dans på legendariske Idavollen i Ørsta i 1975.

Ålesunderen kunne fortelle at Christian Ingebrigtsens tipp-tipp-oldefar var en seilskuteskipper fra Ålesund. Etternavnet var Kringstad. Han var ennå ikke blitt kaptein på egen skute. Han var mannskap, og lå i Namsos for mange, mange år siden. Plutselig bestemte han seg for å si fra til kapteinen at nå var tiden inne til at han burde bli kaptein på egen skute.

Stein Ingebrigtsen i Melodi Grand Prix 1975

Christian Ingebrigtsens pappa Stein Ingebrigtsen i Melodi Grand Prix i 1975.

Foto: Hordnes, Arild / Scanpix

– Fant kjærligheten i Namsos

Ifølge den ikke navngitte ålesunderen fortalte Kringstad til seilskutekapteinen at han hadde møtt kjærligheten i sitt liv og ville gifte seg og bosette seg i Namsos. Stein Ingebrigtsens tippoldefar, og altså Christian Ingebrigtsens tipp-tipp oldefar kan altså, ifølge ålesunderen, være en kaptein Kringstad fra Ålesund.

– Du verden, utbryter Christian Ingebrigtsen på direkten i radiostudio i Ålesund. Dette visste jeg ikke. Og det som er veldig spennende er at når min tipp-tipp oldefar fant kjærligheten i Namsos, så har jeg funnet kjærligheten i Ålesund.

Ringen er på en måte sluttet?

– Ja, det må man kunne si. Christian Ingebrigtsens kjæreste kommer nettopp fra sunnmørsbyen Ålesund.

Etternavnet er Kringstad

NRK har ikke fått verifisert at Kringstad virkelig var seilskutekaptein. Vi har heller ikke fått noen bekreftelser på at han var fra Ålesund. Tvert om peker både navn og folketellingen i retning Molde.

– Det jeg vet er at pappas farmor het Petra Hermana Kringstad Ingebrigtsen. Hun var nok da datter av kaptein Kringstad. Jeg tror, dersom det er riktig det jeg har lest meg frem til av mammas notater, så kan det hende at han het Peder Andreassen Kringstad. Men det hadde vært veldig gøy om noen der ute vet noe mer, sier Christian Ingebrigtsen.

Spor i gammel folketelling

I folketellingen fra 1891 for Namsos ladested finner vi Peder Andreassen Kringstad. Her fremgår det at Kringstad ble født i Molde i 1843. Han er registrert som matros og dagarbeider med bosted i Namsos.

Folketelling

Dette er etter all sannsynlighet Christian Ingebrigtsens tipp-tipp oldefar. Opplysningen om at han kommer fra Molde kan nok stemme godt med etternavnet.

Foto: Skjermdump

Christian Ingebrigtsen er altså i Ålesund i forbindelse med en konsert han skal holde. Straks er han også klar med ny plate.

Jeg kommer med en kjærlighetssang. Dette er den første singelen med en av de mange låtene jeg har skrevet de siste årene. Det var først nå jeg fikk tid til å spille den inn og gjøre den ferdig. Den handler om kjærlighet som kanskje ikke går så bra, sier Christian Ingebrigtsen.

Christian Ingebrigtsen

Christian Ingebrigtsen leter etter røttene sine. Det kan være at Peder Andreassen Kringstad, tipp-tipp-oldefaren, har hatt tilknytning til Ålesund. Sporene kan like gjerne ende i Molde.

Foto: Remi Sagen / NRK