NRK Meny
Normal

Cellotalent på hjemmebane

Hun har spilt på utallige scener rundt om i Europa, og hatt selveste Truls Mørk som lærer ved Norges musikkhøgskole. Denne helgen er cellotalentet Ingvild Nesdal Sandnes tilbake i Ålesund, der det hele startet.

Ingvild Sandnes

På søndag er ålesundjenta Ingvild Nesdal Sandnes solist med Ålesund symfoniorkester for første gang.

Foto: Joachim Ose / NRK

I en liten garderobe under scenen på Parken kulturhus i Ålesund sitter en 26 år gammel dame med celloen foran seg. Det er fredag, og Ingvild varmer opp cellofingrene til kveldens øvelse med Ålesund symfoniorkester. På søndag entrer hun scenen med kanskje den mest krevende cellokonserten som noen gang er skrevet. Dmitrij Sjostakovitsj verk fra 1959 er både teknisk og musikalsk utfordrende.

Se videosnutt av fredagens øvelse:

Ingvild Sandnes med Ålesund symfoniorkester

– Sjostakovitsj cellokonsert nummer én er utrolig musikk. Ganske spesielt, for jeg føler at musikken er veldig gripende på en usentimental måte, hvis du skjønner hva jeg mener. Det er et veldig nådeløst verk. Samtidig er det veldig teknisk vanskelig å spille. Det går veldig fort til tider. Det er utfordrende å spille aggressivt og sterkt, og likevel ha en god klang i celloen.

Ingvild Sandnes varmer opp

Ingvild varmer opp før kveldens øvelse.

Foto: Joachim Ose / NRK

Første gang

Når ålesunderen går på scenen på søndag, er det som solist, og ikke som en del av orkesteret. Ingvild startet i Ålesund symfoniorkester som tolvåring. Nå er det første gang som solist med orkesteret. Og det er første gang hun spiller denne cellokonserten med et symfoniorkester.

– Jeg blir nervøs. Men det er mye psykologi i forbindelse med det å være på scenen. Hvis du tenker at det går dårlig, så går det dårlig. Det handler om å ha fokus hele tiden.

Eksamenskonserten gjenstår

Ingvild har nettopp lagt bak seg mange studieår med intens øving. I vår fullførte hun mastergraden sin ved Norges musikkhøgskole – det gjenstår bare en eksamenskonsert som mest sannsynlig vil finne sted før jul en gang. Der skal 26-åringen også fremføre søndagens program, Dmitrij Sjostakovitsjs cellokonsert nummer én. Konserten i helgen blir derfor en fin anledning til å spille eksamensrepertoaret med fullt orkester.

Ålesund symfoniorkester

Ålesund symfoniorkester spiller i Parken kulturhus i Ålesund søndag klokken 18:30.

Foto: Joachim Ose / NRK

Master med Mørk

På Norges musikkhøgskole hadde den unge cellojenta timer med kanskje den fremste cellovirtuosen i verden. Svært mange lovende cellister fra hele verden søker seg til Norges musikkhøgskole nettopp for å få timer med verdensstjernen Truls Mørk.

Hvordan er Truls Mørk som lærer?

– Truls har jo på en måte alltid vært det store forbildet når det kommer til cellospillingen. Det var veldig spesielt å få timer med ham. Jeg var så heldig å få timer med Truls allerede i tredje klasse på musikkhøgskolen. Han er en unik lærer og inspirator.

I 2009 ble Truls Mørk alvorlig syk av noe legene mente var et flåttbitt. En betennelse i sentralnervesystemet førte til at hovedpersonen selv ikke visste om han ville komme tilbake til musikken.

Kilden teater- og konserthus åpner i Kristiansand fredag kveld. Her ser vi Truls Mørk.

Truls Mørk under en konsert med Kristiansand symfoniorkester, i deres nye konserthus.

Foto: Schrøder, Tor Erik / Scanpix

Ingvild studerte på musikkhøgskolen da Mørk ble syk, så hun fikk flere dyktige vikarer. Da Mørk gradvis begynte å komme seg igjen etter sykdommen, var det elevene Mørk valgte å fokusere på, noe som Ingvild setter stor pris på.

– Han var ikke frisk nok til å reise verden rundt for å spille konserter, men han klarte å undervise elevene sine.

Da Truls Mørk omsider gjorde comeback i 2011 med Oslo Filharmoniske orkester, var Ingvild selvfølgelig til stede – ikke som publikummer, men som cellist i orkesteret.

– Det var en veldig rørende konsert husker jeg. En sterk opplevelse, og jubelen i konserthuset sto i taket.

Indre Strøk strykeorkester

Fiolinist i Ålesund symfoniorkester Ove Kvangarsnes har fulgt utviklingen til Ingvild i mange år. Kvangarsnes startet Indre Strøk strykeorkester i 1994, et prosjekt der barn og unge kunne spille sammen. Det var i Indre Strøk at Ingvild startet å spille cello, og Kvangarsnes har i dag bare positive ting å si om Ingvild.

– Hun er en veldig dyktig cellist og en snill person. Men hun kan også ha temperament, noe hun viser ved at hun på søndag spiller Sjostakovitsj, som til tider er veldig brutal musikk, sier fiolinsten.

Ingvild og Ove

Fiolinist Ove Kvangarsnes (til høyre) har bare positive ting å si om Ingvild. På søndag spiller de sammen i Parken kulturhus.

Foto: Joachim Ose / NRK

Klar for konsert

På søndag er det igjen klart for en ny konsert med Ålesund symfoniorkester. I tillegg til Sjostakovitsjs cellokonsert nummer én, står også Pjotr Tsjajkovskijs vakre symfoni nummer fire på programmet. Dirigenten er den fremadstormende Lars-Thomas Holm, som tidligere har jobbet med både Thine Thing Helseth og Arve Tellefsen.

Konsertstart er 18:30 i Parken kulturhus i Ålesund.