– Et minefelt å gå inn i arbeidet

Cecilie Skog måtte si farvel til noen av de gamle fjellvettreglene. Hun understreker likevel at hun og de andre har tatt opppgaven på høyeste alvor.

Cecilie Skog

FJELLVANT: Cecilie Skog har vært med på utformingen av de nye reglene.

Foto: Asle Hella / NRK

Jan Peder Hoggen

FJELLVETT: Jan Peder Hoggen er fornøyd med de nye fjellvettreglene.

Foto: Remi Sagen / NRK

Cecilie Skog fra Ålesund fikk æren av å være blant dem som skulle sette opp de nye fjellvettreglene. En oppgave hun gikk løs på med stor respekt.

– Det har vært et minefelt å gå inn i dette arbeidet, fordi disse reglene er ekstremt ikoniske og mange har et forhold til dem, sier han.

– Det er en regel vi ikke har endret noe på og det er "ingen skam å snu". Det ville vært dumt å insinuere at det er en skam å snu. Den er ikonisk og det er jo ingen skam å snu. Det kan være helt nødvendig, mener Skog.

Ikke alltid lurt å lytte til erfarne fjellfolk

En regel som har mistet sin plass på lista er regelen om at man skal høre på erfarne fjellfolk.

– Utfordringen med regelen om erfarne fjellfolk, er at vi ikke vet hvem de er. Er det de med de bredeste skiene eller Gore-Tex klær? Man skal lytte til erfarne fjellfolk hvis man vet hvem de er, men det finnes mye informasjon på nettet, mener Skog.

Hun får støtte av Jan Peder Hoggen i Røde Kors.

– I dag er det veldig mye som ligger ute på internett. Vi har yr.no, storm.no, varsom.no og de er gode plattformer med oppdatert informasjon. Og hvem er egentlig erfarne fjellfolk? Hvor er de?, sier han.

Ta med kart og kompass

Færre tar med seg karto og kompass ut på tur nå enn før. De setter heller sin lit til nye, elektroniske hjelpemidler, noe ikke Cecilie Skog ikke vil anbefale.

– Kart og kompass går ikke tom for strøm og fordi du alltid har dekning med de. Men vi nevner også disse elektroniske duppedittene i reglene. Det er viktig at folk går ut selv og reflekterer over det de holder på med og bruker hodet. Vi har satt opp reglene som en læringssirkel med stort fokus på planlegging av en trygg tur, forteller hun.