Hopp til innhold

Bygginga av helsehuset i gang før endelig vedtak

Mandag var byggestart på Rauma sitt nye helsehus – det ambisiøse prosjektet til 240 millioner kroner som skaper strid hos politikerne og hvor de sliter med å gjøre endelig vedtak.

Byggestart tomt Rauma helsehus

Byggestart på tomta til Rauma helsehus -der den gamle Stokkekaia lå nært sentrum av Åndalsnes

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

Rauma kommune sin største satsing noensinne og et helsehus som skal bli landets mest effektive og moderne helsehus. Men med valg av kjøkkenløsning og samarbeid med private givere som har skapt sterke motsetninger i kommunestyret og med en opposisjon som har tillitsproblem til ordføreren.

Like fullt satte man spaden i jorda mandag – fire gravemaskiner i fullt arbeid på tomta i formiddag for at tidsplanen skal holde om åpning av Rauma helsehus i januar 2018.

Byggestart Rauma helsehus

Andreas Hjertviksten og Stig Malones er glade for at bygging er i gang på tomta til helsehuset.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

– Vi har en igangsettingstillatelse på selve grunnarbeidet, sier Stig Malones i Formålsbygg i Rauma kommune, men det endelig punktum i kommunestyret for kjøkkensaka det mangler vi fortsatt.

Landets mest moderne

Ambisjonen står fast om realisere landets mest moderne helsehus med topp teknologi.

Men et kjøkken til besvær. Raumas rike onkel – hotellkongen Lars Wenaas bidrar inn i helsehuset med 35 millioner kroner i gave, men Wenaas vil ha kjøkken for dem som skal bo der i selve helsehuset. Kommunens planer var kjøkken i et eget bygg. Flere er opptatt av at ikke private skal stille krav og styre kommunens byggeprosjekt, mens andre legger stor vekt på at private bidrar inn til beste for alle i kommunen.

Dette har skapt politisk strid med sterke følelser som ikke minst har kommet til uttrykk på Facebook.

Les mer om Den politiske striden

Vil gjenreise tilliten

Nå ønsker politiske motstandere å møtes for å gjenskape tilliten til politikerne som de ser er tynnslitt.

– Vi må slutte med skittkastinga på Facebook, sier de til Åndalsnes Avis.

Det nye Rauma helsehus får 90 sjukeheimsplasser og tre dagsentra i bygget – et psykiatrisk dagsenter, et for demente og en frisklivssentral. Helsehuset skal også være base for hjemmetjenesten i Rauma.

Andreas Hjertviksten i eldrerådet er glad for at bygginga nå omsider er i gang.

Vi har brukbare tjenester også i dag i Rauma, men de er spredt. Nå skal vi få samla alle tjenestetilbuda i et moderne bygg.

Rauma helsehus

Skissene til Rauma helsehus som skal stå ferdig til januar 2018.

Foto: Nordic — Office of Ar chitecture