NRK Meny
Normal

Bygger båt av søppel

Martine Holm og Jan Ove Hoddevik har bygd en båt av søppel de har funnet på arbeidsplassen. De håper på et prisdryss under helgens Ta Sjansen-konkurranse.

Søppelbåt

TA SJANSEN: Søppelbåten til Martine Holm og Jan Ove Hoddevik er laget av søppel. Førstkommende helg skal de delta med den i Ta Sjansen-konkurransen.

Foto: Arne Flatin

Søppelbåt

SØPPELBÅT: Martine Holm og Jan Ove Hoddevik har bygd en båt av søppel de har funnet på arbeidsplassen.

Foto: Arne Flatin

I flere dager har Jan Ove Hoddevik og Martine Holm ved Søre Sunnmøre Renholdsverk (SSR) skrudd og snekret på en båt. Det som skiller dette framkomstmiddelet fra andre, er at det er lagd av ting de har funnet i mottakshallen til SSR.

– Det er et artig å se hva vi kan få til av gamle ting som folk kaster, mener Hoddevik.

– De kaster veldig mye materiale. Det meste her er vel laget av ting som folk har kastet. Hva var det vi hadde kjøpt? Fire grønne sprayflasker og?, spør Holm.

– Og noen få lekter. Det er det vi har kjøpt i tillegg eller funnet hjemme, svarer båtbyggerkompanjongen.

– Det kastes enorme mengder

Renholdsanlegget får inn utrolige mengder av ting folk ikke lenger vil ha.

– Det illustrerer hva man kan få til med ting som vi kaster og hvor mye vi kaster. For det er helt enorme mengder og det blir stadig mer. Det er et problem for oss. Ikke bare vi som jobber i renovasjonsbransjen, men for miljøet, opplyser kommunikasjonsansvarlig ved SSR, Linn Urke Osnes.

– Det er noe som vi må jobbe hardt med fremover og minske mengdene med avfall. Vi blir rikere og rikere og skaper mer og mer avfall, legger hun til.

Ta Sjansen-konkurranse

Noen finjusteringer gjenstår før båten står klar. Blant annet skal den kles med isopor for å øke flyteevnen.

Båten skal være med i Ta Sjansen-konkurransen under Trebåtfestivalen i Ulsteinvik kommende helg. Der har Jan Ove og Martine en plan A og en plan B.

– Vi har et håp om å få raskeste og fineste båt, forteller han.

–¨Vi vil ha designprisen, også får vi ha fiaskoprisen som plan B, ler hun.

Se reportasje om «søppelbåten»:

Dei lagar ein båt berre av søppel. Tilsette i reinhaldsverket i Ulsteinvik skal vere med på Ta sjansen-konkurranse under trebåtfestivalen.