NRK Meny
Normal

Burde vært i luften lenge før

- Det er ikke tvil om at ambulansehelikopteret burde vært satt inn i redningsarbeidet tidligere. Det sier overlege ved sykehuset i Ålesund, Per Christian Juvkam etter ulykken på Lepsøyrevet fredag.

Per Christian Juvkam

Overlege ved sykehuset i Ålesund, Per Christian Juvkam, mener det ikke er tvil om at ambulansehelikopteret burde vært satt inn i redningsarbeidet tidligere.

Foto: Aina Rødal / NRK

Det var en fritidsbåt med seks personer ombord som havarerte ved Lepsøyrevet, og tre personer mistet livet.

Les også:

Først 23 minutt etter at politiet og hovedredingssentralen fikk beskjed om ulykken ble sykehuset i Ålesund kontaktet.

– Slik det ser ut på vår logg så fikk vi den første meldingen kl. 22.37. Det vi har forstått fra media er at ulykken ble meldt kl. 22.14, sier overlege ved sykehuset i Ålesund, Per Christian Juvkam.

Sykehuset i Ålesund ble først varslet 23 minutte etter at politiet fikk meldingen om fritidsbåtulykken ved Lepsøyrevet i Haram fredag kveld. Tre personer miste livet i forliset.

Video AMK-VARSEL

Etterpåklokskap

Det var de forulykkede selv som varslet politiet, som igjen varslet Hovedredningssentralen i Sør-Norge.

Det er Hovedredningssentralen på Sola (HRS) som koordinerer redningsaksjoner på sjøen. Klokken 22.15 fikk de beskjed om en grunnstøtning, forteller avdelingsdirektør Jarle Øversveen.

– Denne typen meldinger får vi mange av i løpet av året. Vi har ikke anledning til å sende ut helikopter på hver melding, før vi vet mer om omfanget av hendelsen, sier Øversveen.

Trengte ikke hjelp

Hovedredningssentralen avgjorde at det ikke var bruk for støtte fra ambulansehelikopteret i Ålesund. Først 22.38 var omfanget av ulykken avklart.

– På dette tidspunktetet ble alle ressurser varslet umiddelbart. Blant annet AMK, sier Øversveen.

Overlege Per Christian Juvkam sier de helt klart burde blitt varslet.

– I etterpåklokskapens klare lys er det ingen tvil om det. Så får vi kartlegge hva som faktisk hendte, som gjorde at vi ikke ble varslet tidligere, sier Juvkam.

Båten forlis Lepsøyrevet

Båtulykke Haram.

Foto: Tore Ellingseter / NRK

Lettet på eget initiativ

Det tar fire minutter å fly fra basen ved sykehuset i Ålesund til ulykkesstedet.

NRK vet at ambulansehelikopteret i Ålesund ikke ble bedt om å hjelpe til etter at fritidsbåten med seks personer ombord gikk på grunn ved Lespøyrevet i Haram.

Tross i at helikoptermannskapet ikke fikk beskjed om å rykke ut, gjorde redningsmenn og en pilot med nattbriller seg klare. Til slutt tok de av på eget initiativ.

– De som var på vakt her bedømte det slik at våre resurser kunne være nyttige for de nødstedte, sier Juvkam.

Tid er viktig

Det var seks personer ombord i båten. To ble reddet i land, mens en ung jente på 15 år klarte å svømme til land på egenhånd.

– I akuttmedisinske situasjoner vet vi at tid er viktig. Vi vet ikke om forholdene var slik i dette tilfellet at det konkrete ville gitt et annet resultat. Det er noe vi må kartlegge ved å gå gjennom hendelsen, sier Juvkam.

Søk etter dødsulykke Haram

Søk etter dødsulykke Haram.

Foto: NRK

Vil ha klarhet

Nå vil Juvkam møte hovedredingssentralen for å få klarhet i hvorfor de ikke ble bedt om å hjelpe.

– Med det vi vet nå, så undrer vi oss over dette. Det vil vi gjerne følge opp i et møte med hovedredingssentralen, sier Juvkam.

Avdelingsdirektør Jarle Øversveen sier det alltid er lett å se hva som burde gjøres annerledes i etterkant .

– Det er vanskelig å si på nåværende tidspunkt om vi kunne gjort det bedre. Vi kommer til å gjøre en gjennomgang av denne hendelsen, slik vi gjør med andre alvorlige hendelser, sier Øversveen.