Bruker turistkontor som bank

Turister og leiearbeidere får ikke vekslet valuta i kontantløse banker. – Vi må gjøre bankene sin jobb, sier reiselivssjef.

Geir Vik

EN BANK? Turistkontoret i Ålesund blir i utstrakt grad brukt som bank, hele året, opplyser reiselivssjef i Destinasjon Ålesund og Sunnmøre, Geir Steinar Vik.

Foto: Sondre Lingås Haukedal / NRK

Flere banker har over de siste årene blitt kontantløse. At det nå er færre tilbud om valutaveksling i bankene har turistinformasjonen i Ålesund merket godt.

– Vi har tatt over den tjenesten som bankene tradisjonelt sett har hatt med å veksle valuta. Det er veldig mange turister som har behov for dette, sier reiselivssjef i Destinasjon Ålesund og Sunnmøre, Geir Steinar Vik.

Geir Steinar Vik

Viktig tjeneste: – Dette er primært sett ikke en tjeneste vi tenker vi skal ha som turistinformasjon, men vi ser det er veldig viktig at vi har denne tjenesten, sier reiselivssjef i Destinasjon Ålesund og Sunnmøre, Geir Steinar Vik

Foto: Øyving Berge Sæbjørnsen / NRK

Hele året

Det er ikke bare turister fra cruiseskipene som har behov for veksling av valuta.

– Det er også leiearbeidere i industrien som veksler valuta her hos oss. Hele året, sier Vik.

Han legger til at det også er mange nordmenn som kommer hjem fra ferie med store beløp av fremmed valuta som vil veksle tilbake i norske kroner.

– Viktig tjeneste

At det er behov for tjenesten levner Vik liten tvil om.

PENGER PENGER

Kontanter forsvinner fra norske banker. I Ålesund er det nå turistkontoret som må bistå folk i å veksle valuta.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Dette er primært ikke en tjeneste vi tenker vi skal ha som turistinformasjon, men vi ser det er veldig viktig at vi har denne tjenesten. Vi markedsfører oss i inn- og utland og da er det veldig viktig at de som kommer hit kan veksle slik at de kan bruke penger lokalt, sier Vik.

Bankene viser til lav etterspørsel

Trond Nydal

Personmarkedssjef i Sparebanken Møre, Trond Nydal, mener at lav etterspørsel er grunnen til at flere banker ikke lenger tilbyr valutautveksling til andre enn sine egne kunder.

Foto: Pressebilde

Blant de store bankene i Møre og Romsdal er det i dag ingen som tilbyr valutautveksling til personer som ikke er kunder av banken.

– Skal man ha tilgang til denne tjenesten må man være kunde hos oss, sier personmarkedssjef i Sparebanken Møre, Trond Nydal.

Han mener at lav etterspørsel er grunnen til at flere banker ikke lenger tilbyr valutautveksling til andre enn sine egne kunder.

– Vi har merket at etterspørselen har gått betydelig ned og kontanthåndtering generelt er arbeidskrevende for bankene. Dette er en del av den automatiseringen som ellers skjer i samfunnet, sier Nydal.