Hopp til innhold

Brøytebilsjåfør dømt for uaktsomt drap etter å ha rygget over eldre kvinne

En brøytebilsjåfør i slutten av 20-årene er dømt til fengsel etter at han rygget over en eldre kvinne under snørydding på Åndalsnes i fjor.

ulykke åndalsnes

Hendelsen skjedde 18. januar 2019 og kvinnen døde på stedet.

Foto: Ottar Rydjord

Ulykken skjedde da den 86 år gamle kvinnen kom gående med en spark over parkeringsplassen der sjåføren brøytet snø med en hjullaster, 18. januar i 2019.

Da hjullasteren rygget, havnet kvinnen under hjulene og døde umiddelbart.

Erkjente ikke straffskyld

Sjåføren tilsto å ha kjørt på kvinnen, men erkjente ikke straffskyld fordi han mente å ha vært tilstrekkelig aktsom. Forsvareren la ned påstand om at mannen skulle frifinnes.

Romsdal tingrett mente på sin side at sjåføren hadde opptrådt uaktsomt, og dømte han til 30 dagers fengsel.

I retten står det at uaktsomheten ikke kan karakteriseres som grov, men at hjullasteren hadde flere og til dels omfattende blindsoner, noe som tilsier at føreren må være særlig aktsom.

Hjullasteren hadde flere blindsoner som følge av kjøretøyets høyde og utforming. I tillegg var det også stablet en mappe og perm i høyre sidevindu. I dommen står det at det ble tatt bilde av hjullasteren som viser at permen og mappen dekker store deler av det nedre vinduet på høyre side.

Mannen har forklart at han kikket i både utvendige og innvendige sidespeil og også reiste seg delvis opp i setet og så over permene.

Mannen er ikke tidligere straffedømt. Retten mener det i formildende retning legges vekt på at han har erkjent forholdene, og at straffen må settes ned fordi saksbehandlingstiden har vært lang.