Brenner for spillerutvikling: – Det er nesten stygt å si det

Tidenes dyreste fotballspiller, Europas beste fotballspiller og hans egen sønn. Felles for dem alle er at de har blitt trent av Ole Gunnar Solskjær. Han er klar på hva som skal til for å bli best.

Ole Gunnar Solskjær

Ole Gunnar Solskjær brenner for spillerutvikling og har trent flere av landets største talenter opp gjennom tiden.

Foto: Magnus Gamlem/NRK

Ada Ronaldo

AKADEMISPILLER: Ada Hegerberg var en gang innom Statoil-akademier ledet av Ole Gunnar Solskjær. Her sammen med Cristiano Ronaldo.

Foto: Claude Paris / Ap

Han er manager for et av Norges største fotballag, men det er kanskje spillerutvikling og arbeidet med de små detaljene som ligger Ole Gunnar Solskjærs fotballhjerte nærmest.

– Å ja! Det er nesten stygt å si det, men du brenner jo minst like mye for det. For du har lyst til å gi unge motiverte gutter og jenter en sjanse til å oppnå noe av det samme som du har, forteller den tidligere fotballproffen.

I flere år var Solskjær leder for Statoil-akademiet, en talentleir for Norges beste fotballspillere i alderen 14 år. Nylig skrøt Ada og Andrine Hegerberg av oppholdet på akademiet og at det de lærte der var noe de hadde tatt med seg videre i karrieren som fotballspiller.

Molde-treneren ser tilbake på den perioden med fornøyelse, og det var med glede han kunne observere flere kjente ansikt da Norges damelandslag møtte Kasakhstan på Aker Stadion torsdag.

– Jeg kjente igjen mange, og faktisk har vel nesten halvparten av dem som spilte vært innom akademiet. Flere på herrelandslaget var også på akademiet, sier han.

Blant de mer kjente navnene som har deltatt på Statoil-akademiet finner man Joshua King, Valon Berisha, Magnus Wolff Eikrem, Marcus Pedersen, Jo Inge Berget og Mats Møller Dæhli.

Trente verdens dyreste spiller

Paul Pogba

VERDENS DYRESTE: Mannen som Manchester United betalte nesten én milliard kroner for, Paul Pogba, ble en gang trent av Ole Gunnar Solskjær.

Foto: Carl Recine / Reuters

Selv om listen over navn som en gang tilbrakte en uke på Statoil-akademiet er imponerende, er Solskjær opptatt av at en slik treningssamling ikke er nok i det lange løp.

– De blir ikke bedre av den uka, men slike tiltak kan være med på å motivere dem, inspirere dem og gi dem et par tips om hva som må til. Også må de ta det med inn i hverdagen og satse beinhardt på å bli best, mener han.

Fra Solskjær startet trenerkarrieren med Manchester United sitt reservelag har det handlet om spillerutvikling. I sin første jobb var han blant annet med å forme milliardsigneringen Paul Pogba og matchvinner i FA-cupfinalen, Jesse Lingard, og en video på Youtube viser Solskjær instruere en pur ung Danny Welbeck, som nå spiller for Arsenal.

Han brenner for spillerutvikling og selv om Solskjær nå trener et A-lag, mener han at det fortsatt at spillerutviklingen er sentral i arbeidet han gjør.

– Vi har en ung stall i Molde med en lav gjennomsnittsalder og det er nesten spillerutvikling enda. Når du reiser ut av Norge er du kanskje blitt det ferdige produktet, men det er du ikke hvis du spiller i Eliteserien fortsatt, mener Solskjær.

Svogeren som største forbilde

Ole Gunnar Solskjær

TRENING: Ole Gunnar Solskjær mener han fortsatt driver med spillerutvikling som trener for Moldes A-lag.

Foto: Magnus Gamlem/NRK

Der Solskjær har fungert som forbilde for mange unge, norske spillere, hadde han selv sine forbilder i Zico, Marco van Basten, Kenny Daglish og sin egen svoger så klart.

– Det kanskje største forbildet mitt da jeg var ung er han som har blitt svogeren min, Ola Lyngvær. Han var den første fra Kristiansund og Clausenengen som spilte på aldersbestemte landslag, sier Solskjær, som selv er fra Kristiansund.

Solskjær tok selv steget ut i Europa som 23-åring. Sent ville kanskje mange sagt i dag, men Molde-treneren mener at det ikke finnes en fasit på det.

– Det er veldig forskjellig hva vi er klar for. Noen er klar som 16-åring, som John Arne Riise, men jeg var klar da jeg reiste til United som 23-åring. Det er opp til hver enkelt utøver, forelder og trenerapparat å finne ut av det, sier Solskjær.