Braksalg av do

Hareid-firmaet Jets Standard skal levere verdens største installasjon av vakuumtoalett til et universitet i Brasil.

Vakuumtoalett
Foto: Tony Hall

Kilde: NRK

De 720 toalettene skal installeres i et universitet i Sao Paulo som har til sammen 18 etasjer. - Dette må sees på som et gjennombrudd for firmaet, forteller daglig leder i Jets Standard, Bjarte Hauge.

 

Miljøsparende

I Brasil er det stort behov for energi- og vannsparende teknologi. Prisen på strøm og vann er høye, og det er hovedårsaken til at universitetet i Sao Paulo velger vakuumtoalett, forteller Bjarte Hauge, daglig leder i Jets Standard AS.

Ikke bare skip

Bjarte Hauge

Daglig leder i Jets Standard, Bjarte Hauge.

Foto: Tony Hall

Hauge ser på leveransen som en bekreftelse på at  teknologien også har blitt populær i bygninger, ikke bare på skip.- Vi ser på det som et stort gjennombrudd for oss, at også skoler og bedrifter har merket økonomiseringen i vakuumtoalett.

- Vi har merket en økende tendens til at folk etterspør tiltak for energisparing og økonomisering.

Mest interesse hjemme

På tross av den store ordren i Brasil er størsteparten av omsetninga til Jets Standard i Norge. - Veldig mange av vakuumtoalettene er å finne i fritidsbygg her hjemme, sier Hauge.

- At vi i Norge bryr oss om miljøsparing selv om vi har mye vann, synes Hauge er positivt.

Vakuumtoalettet bruker bare 10 % vann sammenlignet med et vanlig vanntoalett. Universitetet i Brasil vil derfor spare 13,5 millionar liter vann hver måned, forellet daglig leder i Jets Standard, Bjarte Hauge.

 

 

Siste video/lyd

Ein fem år lang krangel etter rehabilitieringa av Freifjordtunnelen, hamnar no i forliksrådet. 
Statens vegvesen meiner ei svakheit i plastduken som ble laga, kan gi ekstrakostnader i hundremillionar-klassen.
Ålesund kommune har kome på kant med delar av kulturlivet i byen. Då det kom fram at mellom andre Matfestivalen ikkje lenger får halde til på sin tradisjonelle plass midt i sentrum - har mange års irritasjon kome til overflata.
Utdanninga for fagarbeidarane i maritim industri kan bli endra. Ei fersk masteroppgåve konkluderer blant anna med at ein må sjå på heile utdanningsløpet - og at haldninga til yrkesfaga må bli betre.