NRK Meny
Normal

Botten til topps i Ap-nominasjonen

Stortingsrepresentant Else May Botten blir Arbeiderpartiets toppkandidat ved stortingsvalget neste år.

Else May Botten

Else May Botten kunne strekke armene i været etter å ha fått enstemmig støtte fra nominasjonsmøtet.

Foto: Trond Vestre / NRK

Det er klart etter nominasjonsmøtet i Molde lørdag. Stortingsrepresentant Fredric Bjørdal og Tove Lise Torve fikk de to neste plassene slik nominasjonskomiteen hadde foreslått.

Else May Botten og Fredric Bjørdal ble valgt enstemmig av nominasjonsmøtet.

Kampvotering

Tove Lise Torve

Tove Lise Torve fra Sunndal fikk tredjeplassen

Foto: Trond Vestre / NRK

Men på tredjeplassen ble Tove Lise Torve utfordret av Roger Osen som er ordfører i Smøla. Resultatet ble at Tove Lise Torve fikk 128 stemmer mens Roger Osen fikk bare 33 stemmer.

Det store slaget sto om fjerdeplassen på lista. Anne Kristin Bryne fra Ålesund var foreslått av nominasjonskomiteen, men også her ble Roger Osen fremmet som motkandidat.

De som argumenterte for Ann Kristin Bryne mente at hun hadde mye av æren for det gode valgresultatet under kommunevalget i Ålesund og mente det var avgjørende for å kunne vinne stemmer i Ålesund.

De som argumenterte for Roger Osen mente at han var rett mann for å demme opp for Nordmørslista, og at det var avgjørende for Arbeiderpartiet å vinne tilbake velgerne i Kristiansund

Da stemmene var telt opp fikk Bryne 105 stemmer mens Osen fikk 56 stemmer.

Tre mandat

Under debatten ble det gjort klart at Arbeiderpartiet har som mål å ta tre mandat i Møre og Romsdal i stortingsvalget i 2017. Det ble en langt roligere debatt enn det flere hadde fryktet på forhånd.

– Jeg setter stor pris på den tilliten som nominasjonsmøtet har gitt meg og de signalene som ble gitt under møtet, sa Else May Botten.

Else May Botten ble valgt inn på Stortinget i 2009 og ble gjenvalgt fire år senere. Hun er opprinnelig fra Halsa, men representerer Molde Arbeiderparti. Hun har bakgrunn som LO-sekretær i Møre og Romsdal og var fylkestingsrepresentant i fire år. Hun er næringspolitisk talsperson og medlem av sentralstyret i Arbeiderpartiet.

Under nominasjonsprosessen ble Tove Lise Torve fra Sunndal foreslått som toppkandidat og utfordrer til Else May Botten av Kristiansund Ap. Men de som har jobbet for Torve, klarte ikke å samle flertall for henne under prosessen.

Varsler

Da det endelige forslaget fra nominasjonskomiteen ble presentert tok likevel Kristiansund Ap dissens og foreslo Torve. Men under nominasjonsmøtet ble det ikke stilt motkandidat.

– Vår oppgave har vært å være en varsler om hva som kan komme til å skje i Kristiansund. Over 8000 stemmer gikk til Nordmørslista under fylkestingsvalget i fjor. Vi tok dissens i nominasjonskomiteen, men vil ikke fremme motforslag nå, sa Arne Grødahl fra Kristiansund Ap som satt i nominasjonskomiteen.

– Dette går ikke over

Hvordan vinne tilbake velgerne i Kristiansund var et stadig tilbakevendende tema i debatten. I fylkestingsvalget i 2015 gikk Arbeiderpartiet på en kjempesmell i Kristiansund. Stemmene gikk til Nordmørslista som har gjort det klart at de vurderer å stille til stortingsvalget i 2017.

– Det som skjer nå er en revolusjon. Mange tror at dette går over, men alle som har tilbrakt èn natt i Kristiansund, vet at dette går ikke over. Mange på Nordmøre ønsker å stemme Arbeiderpartiet. Vi må gi dem en grunn til det, sa Arne Grødahl under debatten om fjerdeplassen på lista.

Krevende

Førstekandidaten Else May Botten er klar over at det blir en tøff kamp om velgerne i Kristiansund.

– Det er tøft i Kristiansund. Det er krevende tider. Derfor er det så viktig at vi viser at vi bryr oss, og at vi har den rette politikken til å bygge tillit og optimisme i Kristiansund, sa Else May Botten.