NRK Meny
Normal

Bor under et fjell i bevegelse

– Kommer fjellet så er jeg den første som får det i hodet, sier Agnar Opstad som bor rett under Opstadhornet.

Agnar Opstad

Agnar Opstad og familien bor under et farlig fjell.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Det er idyllisk å se oppover i lia fra huset til Agnar Opstad onsdag. Sola skinner og lyser opp det store vakre fjellet bak huset. Men fjellet er også truende.

NVE har kartlagt flere hundre fjellparti i hele landet. 22 av disse mener NVE trenger forskjellig form for overvåkning.

I Møre og Romsdal overvåkes allerede Åkneset og Mannen kontinuerlig, men nå skal også Opstadhornet, Middagstinden og Børa overvåkes periodisk.

Hører steinsprang hver vår

For Agnar Opstad er det store spørsmålet om det vil komme et skred fra fjellet som vil ramme både hus og folk. Fjellet har beveget seg i 14.000 år allerede.

Agnar Opstad under Opstadhornet

Agnar Opstad tenker ikke på at fjellet beveger seg hele tiden.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

– Jeg tror ikke det kommer i min tid, og kommer det så stoler jeg på at vi får et forvarsel i form av et mindre ras først, sier Opstad.

Han har opplevd at snøfonner har kommet nedover siden. Steinsprang hører de hvert år, spesielt på våren når frosten har gjort sitt. Men Opstad går ikke og tenker på det.

– Det som er det verste er at verdien på eiendommene våre er veldig redusert på grunn av fjellet. Da vi bygde var ikke dette et tema. Så vi bygde der vi hørte hjemme og hadde lyst å bo.

– Faglig forsvarlig med periodisk overvåkning

Geologene i NVE mener det per nå ikke trengs mer enn periodisk overvåkning av fjellet.

Lars Harald Blikra

Seksjonssjef i NVE, Lars Harald Blikra, sier bevegelsene i Opstadhornet er mindre enn i Akerneset.

Foto: Roar Strøm / NRK

– Det har vært i bevegelse hele tiden, men ganske lite. Det vil nok vise endringer i lang tid før det begynner med bevegelser slik vi ser på Åkerneset, sier seksjonssjef i NVE Lars Harald Blikra.

I tillegg skal de nå lage et flodbølgekart for Romsdalsfjord-område sør for Opstadhornet. 1,6 million kubikkmeter stein vil gå i fjorden dersom deler av fjellet kollapser.

Dersom deler av Opstadhornet havner i sjøen vil det bli en mindre flodbølge enn tidligere antatt. Derfor er ordfører i Misund, Odd Helge Gangstad beroliget.

Odd Helge Gangstad

Ordfører i Misund, Odd Helge Gangstad er beroliget over at en eventuell flodbølge blir mindre enn tidligere antatt.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Det er jevn hastighet og ikke noe nytt, men vi må jo forholde oss til rapportene om bølgehøyde og det bruker vi i arealplanlegging.

Dersom deler av Opstadhornet faller i fjorden er det Tomrefjorden og Vestnes som vil merke mest til flodbølgen.

– Vi venter på den analysen som vil komme på nyåret for å få god informasjon i kommunen om dette. Dette er et viktig område for kommunen med mange skipsverft og annen industri så det vil vi ha fullt fokus på, sier ordfører i Vestnes, Geir Inge Lien.

Overvåking er på sin plass

Agnar Opstad som lever under fjellet er fornøyd med at NVE nå vil følge fjellet tettere.

– Når det først er sånn at det beveger seg, så er overvåking på sin plass. Det kan ikke gå på kroner og øre. Det skal på menneskeliv og menneskeverd og da bør ikke kronestykkene telle, sier Opstad.