NRK Meny
Normal

Bør Nordmøre bli trøndersk?

22 av Nordmøres mektigste næringslivsledere står samlet om å gjøre Nordmøre til en del av Trøndelag. Sykehusstriden i Møre og Romsdal har skapt en så stor tillitskrise at tunge næringslivsaktører tar til orde for å vurdere å løsrive Nordmøre.

Sykehusstriden i Møre og Romsdal splitter fylket etter at Kristiansund tapte kampen med Molde om hvem som skulle få nytt sykehus. Nå tar tunge næringslivsaktører til orde for at kommuner på Nordmøre kan være bedre tjent med å slå seg sammen med Trøndelag.

Nå tar tunge næringslivsaktører til orde for at kommuner på Nordmøre kan være bedre tjent med å slå seg sammen med Trøndelag. Emil Hvitsand kaller seg allerede trønder.

Bør Nordmøre bli del av Trøndelag? Emil Hvitsand fra Kristiansund syns at Møre og Romsdal gir dem ingenting. Han er trønder i hjertet, men innbyggerne i Kristiansund tilhører Møre og Romsdal.

  • Si din mening i kommentarfeltet nederst!

Etter at byen tapte kampen om nytt sykehus, som gikk til nabobyen Molde, tar stadig flere til orde for å bli trøndere.

– Det er kanskje bedre å være lillebror til Trøndelag, sier Hvitsand.

Derfor vil de dele Møre og Romsdal i to

Arne Grødahl, talsperson for Innsamlingsaksjonen til sykehuset

Arne Grødahl har ingen problemer med å bli trønder.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Arne Grødahl, talsperson for Innsamlingsaksjonen til sykehuset, er enig med Hvitsand. Han føler seg urettferdig behandla av Møre og Romsdal.

– Vi får ingenting, sier han oppgitt, og ønsker seg nordover.

Mektige og pengesterke investorer står nå klare til å kjempe. Tidligere rådgiver for Jens Stoltenberg og seniorrådgiver i First House, Jan Erik Larsen, skal lede utgreiingsarbeidet mot en eventuell løsrivelse fra Møre og Romsdal. Nå er han prosjektleder i Kristiansund omegn og vekst.

Jan Erik Larsen

Tidligere rådgiver for Jens Stoltenberg og seniorrådgiver i PR-byrået First House, Jan Erik Larsen, er hyra inn for å jobbe med denne saken.

Foto: Kristoffer Klakegg / NRK

– Det er naturlig å diskutere dette nå som hele Norge skal se på en ny kommunestruktur. Mange argumenterer for å gå nordover, men noen vil også bli værende. Det er stor entusiasme og folkelig deltakelse for å bli en del av Trøndelag. Men man kan ikke ta en slik beslutning basert på følelser, mener Larsen.

Koker over av følelser

Sjukehusstriden var dråpen. Larsen mener at denne saken har blitt så vanskelig fordi det handler om følelser.

– Det handler om liv og død. Det er viktig at sykehuset ligger nærme, og mange har arbeidsplassen sin der. Når det ender med at sykehuset havner et annet sted, på det som mange kaller en udemokratisk måte, da blir engasjementet stort, sier prosjektlederen.

Artikkelen fortsetter under videoen ...

Stadig sterkare krefter jobber no med å gjere Nordmøre til ein del av Trøndelag. Tjueto av nordmøres mektigaste næringslivsleiarar står samla. Tidligare statsråd og seniorrådgiver i First House, Jan Erik Larsen skal leie arbeidet med å lausrive nordmøre frå Møre og Romsdal.

Sykehusstriden i Møre og Romsdal splitter fylket etter at Kristiansund tapte kampen med Molde om hvem som skulle få nytt sykehus.

Kampen om sykehuset har skapt raseri på Nordmøre. Larsen sier at situasjonen for møringene lengst mot nord er alvorlig. Han snakker om et fullstendig fravær av tillit mellom nordmøringene og alle andre i Møre og Romsdal.

– Det er en uholdbar situasjon, mener han.

Vil ha en midtnorsk region

Knut Steinar Olsen, daglig leder i Ko invest

Knut Steinar Olsen er en av næringslivslederne som ønsker å se nordover.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Knut Steinar Olsen, daglig leder i Ko invest, er en av næringslivslederne som ser fordelene med å bli trønder. Han mener at sykehussaken har fått begeret til å flyte over.

– Vi må se til Trøndelag nå. Vi ønsker nå å se på den muligheten slik at vi kan bli en del av en midtnorsk region.

Torsdag kommer 22 av Nordmøres næringslivsledere ut med en felles uttalelse.