NRK Meny
Normal

– Regjeringa bør lytte til Europarådets politikere

Det sier fylkesordføreren i Møre og Romsdal etter at han møtte representanter for Europarådets kommunal- og regionalkongress i forrige uke.

Jon Aasen

Fylkesordfører Jon Aasen mener regjeringen bør låne øre til Europarådets politikere.

Foto: Trond Vestre

Fylkesordfører Jon Aasen (Ap) mener det han fikk høre i møte med Europarådets kommunal- og regionalkongress var en klar støtte for opprettholdelsen av et regionalt nivå.

– De var veldig opptatt av hvordan oppgavene på fylkesnivå blir forvaltet her, av den norske stat, sier Aasen.

– Var de tydelige?

– De var mer enn tydelige. De hadde laget sine egne spørsmål som var til dels nærgående om hvordan fylket samarbeider med kommunene, stat og fylkesmann, og hvordan Stortinget forholder seg til de nivåene.

Aasen forteller at representantene de møtte var opptatt av at de oppgavene som de politiske nivåene har, kommune og fylke, skal være politisk styrt, mens rene kontrolloppgaver gjerne kunne være statlig styrt.

– Hva var de mest kritisk til?

– De forsto ikke hvorfor fylkesmannsembetet har forvaltningsansvar. De var veldig opptatt av at fylkesmannen skal ha en kontrollfunksjon. Det de reagerte på er at fylkesmannen også har forvaltningsoppgaver, altså rene synseoppgaver, som ikke er politisk behandlet, mens fylket har omtrent de samme oppgavene som er politisk behandlet, sier Aasen.