NRK Meny
Normal

Bøndene blokkerte utkjøring av mat

Bøndene er ikke fornøyd med regjeringens tilbud i landbruksoppgjøret, og stenger derfor for distribusjon av matvarer fra lager landet rundt.

Bondeprotest ASKO Årødalen

PROTEST: Flere bønder har samlet seg utenfor ASKO i Årødalen.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Bøndene aksjonerer flere plasser i fylket i dag, og i morgentimene samlet en gjeng seg ved ASKO sitt engroslager i Årødalen i Molde. Målet er å blokkere utkjøringen av mat til dagligvarebutikkene.

Før bøndene hadde rukket å stille seg opp utenfor ASKO i dag, var selskapets transportbiler allerede på veien. Det gjør imidlertid ikke aksjonen mislykket, sier lederen i Møre og Romsdal Bondelag, Oddvar Mikkelsen.

– Nei, det er ikke det. Det viktigste for oss er å synliggjøre at vi er misfornøyd med staten sitt tilbud i jordbruksoppgjøret.

Bøndenes aksjon over hele landet ble avsluttet klokken 09.00 fredag formiddag.

Bønder over hele landet protesterer mot landbruksoppgjøret.

– Det er vi som forsyner Norge med mat

Årsaken til aksjonene er stor uenighet om landbruksoppgjøret. Statens første tilbud var 410 millioner kroner, og det skiller én milliard kroner mellom statens tilbud og bøndenes krav. Bondeorganisasjonene at inntektene øker og at oppgjøret gir et vesentlig løft for små og mellomstore bruk.

– Det er bøndene som skal forsyne Norge med mat, og oppgjøret gjør det vanskeligere i fremtiden, mener Mikkelsen.

Dere gjør en uskyldig tredjepart, kundene, misfornøyde?

– Det er det vi vil illustrere. Misnøyen bør ikke rettes mot oss, men mot regjeringen som ikke legger til rette for et godt jordbruk, som kan produsere mat over hele landet, sier bondelagslederen.

Aksjonen rammer ASKO også, et selskap som kjører ut deres varer alle andre dager i året?

– Vi har varslet de på forhånd, og slik sett spiller vi på lag med dem. Jeg tror ikke det er skadelig for vårt forhold at vi blokkerer i dag

Vil vurdere anmeldelse

H.I. Giørtz Sønner AS i Sula kommune på Sunnmøre ligger under ASKO-gruppen, og er blant stedene bøndene aksjonerer fredag.

Direktør, Egil Giørtz, sier at de kjørte ut en del varer før aksjonen startet, men at det fremdeles er mye på lager. Det kan bety økonomiske tap for bedriften.

– Hvis det blir en langvarig aksjon, vil det påføre oss økonomiske tap gjennom spesielt ferskvarer med kort holdbarhet. Da må vi kaste varene, sier han.

Kan det bli aktuelt å anmelde?

– Foreløpig vil vi se det litt an. Hvis det blir en kortvarig aksjon, vil vi ikke gjøre det. Blir den langvarig vil vi vurdere å gjøre det.