Hopp til innhold

Bøndene beleiret kommunestyremøte

SURNADAL/ÅLESUND (NRK): Gårdbrukerne i Surnadal viste sin misnøye overfor politikerne på kommunestyremøtet i bygda.

Bønder beleiret kommunestyremøte - Surnadal

Rundt et tjuetalls bønder deltok i aksjonen utenfor kulturhuset i Surnadal.

I går - onsdag - aksjonerte bønder over hele landet mot staten sitt tilbud i årets jordbruksoppgjør. Regjeringen vil øke oppgjøret med 150 millioner kroner, noe som er 1.350 millioner mindre enn det bøndene ønsker.

Torsdag fortsetter aksjonene, blant annet med bønder som blokkerer eggepakkeriene i landet.

I Surnadal hadde mange jordbrukere og rundt et tjuetalls traktorer stilt seg opp utenfor kulturhuset i Surnadal for å vise sin misnøye.

– I dag er det kommunestyremøte, og vi aksjonerer fremfor møtesalen for å gjøre lokalpolitikerne oppmerksomme på hva som er i ferd med å skje. Vi håper de vil ta vår sak videre til Stortinget, sier lederen for Surnadal bondelag, Oddvar Mikkelsen til NRK.

Avviser ekstrakrav

Oddvar Mikkelsen

Bondelagsleder i Surnadal, Oddvar Mikkelsen understreker at de først og fremst aksjonerer for befolkningen sitt ve og vel.

Foto: Roar Halten / NRK

– Stortingsrepresentant Elisabeth Nørve fra Høyre sier det er vanlig kost at bøndene lager støy ved hvert jordbruksoppgjør. Hva tenker du om det?

– Det er vel å ta litt i. Dette er vel bare andre gangen på fjorten år at det har vært brudd fra bondelaget sin side, så det er ikke hvert år vi gjør dette. Årets tilbud fra staten var ikke hverdagskost, sier Mikkelsen.

Han avviser at bøndene nå krever litt ekstra i oppgjøret, bare fordi FrP er en del av regjeringen.

Varaordfører Lilley Gunn Nyheim (Ap) var èn av politikerne som kom ut og talte til bøndene i kjølvannet av demonstrasjonen.

– Da jeg så dere her ute, så tenke jeg «yes!». Dette er helt på sin plass. Dette fortjener regjeringen og Listhaug å se, sier Nyheim.

Skeptiske bønder

Mikkelsen sier bøndene var innstilt på å få til en avtale, selv om de var skeptiske.

– vi håpte i det lengste at det gikk an å få et tilbud det gikk an å forholde seg til. Det gjorde det imidlertid ikke. Da er det på sin plass å si ifra om det.

Bondelagslederen ber folk om å huske på at de først og fremst aksjonerer for landets befolkning, for å unngå at de skal oppleve konsekvenser ved matproduksjonen på sikt.

Oddvar Mikkelsen

Fareplakatene med Sylvi Listhaug, Siv Jensen og statsminister Erna Solberg begynner å bli et kjent syn i det ganske land.

Foto: Roar Halten / NRK