NRK Meny
Normal

Bondelaget om avtalen: - Det beste vi kunne få til

Leder i Møre og Romsdal Bondelag, Inge Martin Karlsvik, er fornøyd med avtalen som er inngått med regjeringen om jordbruksoppgjøret.

Inge Martin Karlsvik
Foto: Møre og Romsdal Bondelag

.Avtalen mellom Norges Bondelag og Staten ble inngått fredag med total ramme på 400 millioner. Bondelaget valgte å unngå brudd mens Norges bonde- og Småbrukarlag har brutt forhandlingene.

– Dette var det beste vi kunne få til med dagens blåblå regjering, skriver leder i Møre og Romsdal Bondelag Inge Martin Karlsvik i en pressemelding.

– Vi måtte strekke oss langt, var svaret fra landbruksminister Sylvi Listhaug.

Bondeorganisasjonenes opprinnelige krav var 950 millioner kroner. Staten svarte med å tilby 90 millioner, altså under en tiendedel av det bøndene ba om.

Melkeproduksjon

Torsdag kom staten med et revidert tilbud, der de la 200 nye millioner i potten. Regjeringen droppet også kravet om å redusere antallet melkekvoteregioner.

– Det er svært viktig for Bondelaget er at regjeringa går tilbake på et forslag som ville bidratt til økt sentralisering av melkeproduksjonen, sier leder i Møre og Romsdal Bondelag, Inge Martin Karlsvik

– Vi skulle gjerne sørget for en sterkere stimulering av de minste og mellomstore gårdsbrukene, kornproduksjonen og frakttilskudd til pelsdyrfòr. Vi har kommet et stykke på vei med denne avtalen, men over tid trengs det en sterkere og bredere satsing fra regjeringens side dersom målet om økt matproduksjon på norsk jord skal kunne nås, sier Karlsvik.