NRK Meny
Normal

– Jeg tror ingen bønder hisser seg opp over tildelingen

Inge Martin Karlsvik i Møre og Romsdal bondelag tror de fleste bønder tar det med fatning at EU får Nobels fredspris. Nei til EU har kaller tildelingen absurd og frykter for fredsprisen sitt renommé.

Inge Martin Karlsvik

Inge Martin Karlsvik er ikke overrasket over at EU får Nobels fredspris.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

Inge Martin Karlsvik som er leder av Møre og Romsdal bondelag har vært mer opptatt av å rydde rundt om på gården i dag enn å følge med på kunngjøringen av Nobels fredspris. Selv om han er motstander av at Norge skal bli en del av EU, har han ingenting imot at EU får Nobels fredspris.

– For å være helt ærlig tror jeg ingen bønder hisser seg opp av den grunn, sier Karlsvik.

Fred og forsoning

Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland kunngjorde tildelingen av Nobels fredspris for 2012 til EU klokken 11.

– EU og dens forløpere har gjennom 60 år brakt fred, forsoning, demokrati og utvikling i Europa, sier Jagland når han begrunner tildelingen.

Jagland har bekreftet at det er en enstemmig komité som står bak årets beslutning. Han har også sagt at det ikke var spesielt vanskelig å komme frem til den.

– Tildelingen er nærmest absurd. EU har jo svært lite å vise til når det gjelder å skape fred i verden, sier leder i Nei til EU, Møre og Romsdal, Ole Kvalheim.

LES OGSÅ:
EU får Nobels fredspris
EU beæret over prisen

– Vil ikke øke fredsprisen sitt renommé

Ole Kvalheim

Ole Kvalheim i Nei til EU mener EU har lite å vise til når det gjelder å skape fred i verden.

– Eu har lagt opp til en kraftig militær opptrapping i årene som kommer. EU vil fortsatt oppmuntre til atombasert forsvar og EU sin håndtering av eurokrisen er heller ikke fredsskapende ettersom den fører til arbeidsledighet og sosial nød, sier Kvalheim.

– Er du overrasken over at EU fikk prisen?

– Ja, må si det. Jeg tror ikke det vil øke fredsprisen sitt renommé i utlandet. Det hadde vært mulig å finne andre gode kandidater som hadde fortjent prisen mer, sier Kvalheim.

Han tror mange vil kommentere tildelingen av prisen internasjonalt.

– EU har deltatt i en del kriger de siste årene, noe som sikkert vil bli brukt i kommenteringen, sier Kvalheim.

Ikke overrasket

Inge Martin Karlsvik er derimot ikke så veldig overrasket over beslutningen. Unionen har vært nominert gjentatte år og har vært diskutert flere ganger, men har ikke nådd helt opp.

–Jeg ser at EU har hatt en stabiliserende virkning i Europa, men de siste 50 åra så har jo unionen stort sett bestått av de vesteuropeiske landene, som også har vært med i NATO. Så jeg ville tro at NATO har hatt vel så stor virkning som EU, sier Karlsvik.

EU-motstander

EU har sitt utspring i kjølvannet av 2. verdenskrig. I dag omfatter EU 27 land. Ifølge en måling gjort for Dagbladet for ett år siden, sa 72 prosent av de spurte nei til norsk medlemskap. Også Karlsvik sier nei.

– Jeg er soleklar på at Norge ikke bør bli medlem sett ut ifra våre interesser. Men jeg har ingen problem med at EU finnes som organisasjon, sier bondelagslederen.