NRK Meny
Normal

Hundeposer forsøpler verdensarvområdet i Geiranger

Bonden på fjellgården Vesterås i Geiranger er lei av å plukke poser fulle av hundeskitt på markene sine. Nå ber han hundeeierne la bikkja gjøre fra seg ute i naturen.

Arnfinn Westerås

Arnfinn Westerås med en av mange blå hundeposer han finner på markene sine.

Foto: Ann Eli Nøsen / NRK

Mellom nyfødte lam og søyer går en oppgitt bonde på markene i turistbygda Geiranger. Hver dag plukker han opp lyseblå poser med fersk hundeskitt. Arnfinn Westerås lever av gårdsbruk og turisme, men må plukke opp det fjellfolk og besøkende kaster fra seg ute i naturen.

– Jeg syns det er mye bedre at folk går uten hundeposer. Da skiter hundene i naturen og det forsvinner etter hvert. Men de som bruker poser slenger dem ofte fra seg på markene i stedet for å ta de med hjem igjen og kaste dem i søpla, sier Westerås.

Lam på markene

Søye med nyfødte lam på fjellgården Vesterås i Geiranger.

Foto: Ann Eli Nøsen

Frykter hundeskitt og plast i foret

Westerås har så vidt gjort unna lamminga og har over 100 lam og sauer på beite. Geiteflokken teller også over hundre i smått og stort og hopper rundt i de bratte bakkene mens bjørka spretter og snøen fortsatt tiner i fjellet innerst i den vakre Storfjorden på Sunnnmøre. For bonden som lever av både gården og turistene er det lite hyggelig å få hundeskit i foret. Men plastposene som blir liggende i naturen er ikke bra for dyra som lever av graset som gror.

– Får småfe plast i seg er ikke det særlig sunt, for å si det mildt, sier bonden oppgitt.

Han har akkurat vært nede og sett til nyfødte lam og søyer som koser seg på markene i sola. På turen opp igjen plukker han med seg nok en nylagt hundeskitt, som besøkende har kastet fra seg. Han mener dette bare blir verre og verre etter hvert som turistsesongen nærmer seg og flere hundre tusen kommer til et av landets største turistmagneter.

Bonden og sauene på Vesterås

Fjellbonden frykter hundeskit og plast i foret hvis han ikke plukker hundeposene fjellfolk og besøkende kaster fra seg.

Foto: Ann Eli Nøsen

– Midt på sommeren er hundeskitt i plast blitt en stor plage. Det har tiltatt de to siste årene. Det har jeg lagt merke til.

– La hundene skite ute i naturen

Bondens budskap til hundeeierne er enkelt og greit:

– La hundene få skite i det fri. Det er det de er vant med og det de er født til. Det er mye enklere og mye bedre for naturen, sier Westerås.

Les også: