Hopp til innhold

Boligblokken fortsatt ustabil

Boligblokken på Fjelltun i Ålesund beveger seg fortsatt. En byggteknisk gruppe er satt ned for å vurdere sikkerheten.

Pressekonferanse om Fjelltun- ulykka
Foto: Andreas Sundby / NRK

Kjell Hartvigsen i StatoilHydro

Kjell Hartvigsen i StatoilHydro sier de har registrert en del gass bygningen.

Foto: Andreas Sundby / NRK

Dette kom frem på pressekonferansen i Ålesund fredag ettermiddag. Bergingsmannskapene har i dag hatt assistanse fra eksperter fra Statoil, som har vurdert eksplosjonsfaren. Konklusjonen er at det ikke er forsvarlig å ta seg inn i bygningen.

Farlige gasslommer

- Vi har registrert gass i deler av bygningen. Der er overtrykk av gass enkelte steder. Selve gasstanken ligger relativt trygt. Usikkerheten dreier seg om skjulte gasslommer og at bygningsmassen er ustabil, opplyste Kjell Hartvigsen fra StatoilHydro.

Beveger seg

Bygget beveger seg på flere kanter. I bunnen beveger bygget seg frem mot gaten. På toppen går bevegelsen bakover mot fjellet. Der er også bevegelser i retning vestover.

- Bygget er fortsatt i bevegelse og har flyttet seg en centimeter siste døgnet, sa John Kåre Flo ved Sunnmøre politidistrikt. Vi vet foreløpig ikke om fjellblokken har låst seg fast eller om den fortsatt er i bevegelse, sa Flo.

Lang tid

Brannmannskapene har fredag undersøkt en rekke forhold rundt gasstanken, og brannsjef Geir Thorsen i Ålesund sier funnene tilsier at man er nødt til å opprettholde evakueringen fremover.

- Vi må være forberedt på at dette kan ta tid. Vi må være tålmodige. Vi kan ikke nå si hvor mange timer eller dager det vil ta før vi har fått tømt tanken, sa Thorsen.

Teknisk innretning

Under pressekonferansen opplyste John Kåre Flo ved Sunnmøre politidistrikt at de vuderer om det kan settes inn innretninger som kan holde bygget stabilt. Dette vurderes samtidig som man vurderer om betongkonstruksjonen kan rase sammen.

- Vi har fått opplyst at dette bygget er støpt på stedet, sa Flo. Det betyr trolig at bygget er sterkere enn om det var bygt med prefabrikerte betongelementer, sa han.

Byggteknisk gruppe

- Bygget er fremdeles ustabilt, opplyste John Kåre Flo ved Sunnmøre politidistrikt. Det er nå opprettet en byggteknisk gruppe som skal vurdere mulighetene for å ta seg inn i bygget. Gruppen er sammensatt av representanter fra SINTEF, fra Ålesund kommunes tekniske etat, folk med ingeniørkompetanse, fylkesgeologen i Møre og Romsdal og fra NGU.

Vis hensyn

Under pressekonferansen oppfordret ordfører i Ålesund, Bjørn Tømmerdal, sine medborgere om å vise hensyn og respekt for de omkome som befinner seg i ruinene.

- Jeg går ikke ut med en oppfordring om å avlyse alle arrangementer. Men jeg oppfordrer alle om å ta det med ro i respekt for de omkomne. Aafk og Vålerenga spiller med sørgebind denne helga, og jeg tror vi vil se flere eksempler på at ulykken preger arrangementer, sa ordfører Bjørn Tømmerdal.

Tålmodigheten mindre

Det vil fremdeles ta tid før de evakuerte får flytte tilbake til hjemmene sine.

- Vi merker nå en slitasje på tålmodigheten, sa ordfører i Ålesund, Bjørn Tømmerdal.

- Stressnivået stiger, det merker vi, sa han. Men vi prøver å yte den trygghet og omsorg som er mulig, sa han.