Kan bli satt fri på grunn av plassmangel

Ålesund fengsel er fullt og Hustad fengsel har nå begrenset kapasitet. – Det blir leteaksjon etter ledig varetektsplass hver gang, sier politiadvokat som kan være nødt å sette folk fri.

Ålesund fengsel

Sprengt fengselskapasitet i fylket. Løsningen med nytt fengsel kan ligge langt frem i tid.

Foto: Sara Lovise Roaldseth

– Plutselig kommer behovet for varetektsplass og problemet er det samme hver gang. Er det er fullt må vi forhøre oss utenfor fylkesgrensen. Dette er jevnt et problem her i fylket, forklarer politiadvokat ved Sunnmøre politidistrikt, Mathias Häber.

Politiadvokat Häber

Et stadig problem: – Dersom det ikke finnes plass vi må løslate vedkommende eller få frigitt plass ved å løslate en annen som sitter i varetekt, noe som kan være en tøff vurdering å ta, sier politiadvokat ved Sunnmøre politidistrikt, Mathias Häber.

Foto: Politiet

Er det ikke plass å oppdrive må politiet sette fri personer som helst skulle ha sittet i varetekt.

Dersom det ikke finnes plass vi må løslate vedkommende eller få frigitt plass ved å løslate en annen som sitter i varetekt, noe som kan være en tøff vurdering å ta, sier Häber.

Ressurskrevende

Han legger til at det er ekstra ressurskrevende for politiet å frakte personer til varetekt og soning utenfor fylket. Det er som regel Vik fengsel i Sogn og Bergen fengsel som blir brukt. Det er heller ingen soningsplasser for kvinner i Møre og Romsdal.

– Det koster oss ekstra ressurer i form av frakt, henting og fremstilling av personer for fengslingsmøter og avhør, sier Häber.

Ålesund fengsel med sine 27 lukka plasser er fullt i sommer.

– Her har det vært fullt ganske lenge, sier førstebetjent ved fengselet, Frode Johansen.

Begrenset plass

Begge de to fengslene i Møre og Romsdal er fulle. Hustad fengsel i Fræna er under oppussing og utbygging og har derfor begrenset plass frem til i høst.

Hustad fengsel i Fræna

Begrenset kapasitet: Hustad fengsel i Fræna er under oppussing og utbygging i sommer og derfor begrenset kapasitet. I høst åpner lukket avdeling med sju nye plasser.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Hustad har pr. i dag totalt 32 åpne soningsplasser og 22 lukka plasser. Fengselet utvider nå sin ene lukkede avdeling med sju nye plasser som skal stå ferdig i høst.

I sommer har dermed Hustad fengsel ingen ledige plasser på lukket avdeling.

– Vi har mindre trøkk her nå ettersom vi bygger ut og pusser opp denne avdelingen. Vi regner med at når vi åpner opp igjen på slutten av senhøsten i år, så vil det bli fullt med en gang, informerer førstebetjent ved Hustad fengsel, Terje Sunde.

– Behovet er stort

Jan Kåre Aurdal

Nytt fengsel på gang: Vi søker nå om planleggingsmidler og i høst vil vi vite mer om når prosjektet kan settes i gang, sier daglig leder i Sunnmøre regionråd, Jan Kåre Aurdal.

Foto: Trond Vestre / NRK

Det er planer om et nytt fengsel i Skodje, men når dette kommer på plass er ennå uvisst. Daglig leder i Sunnmøre regionråd, Jan Kåre Aurdal, mener behovet for et nytt fengsel er stort.

– Ålesund fengsel er gammelt og utdatert. Vi trenger flere plasser, samtidig som det også vil gi nye arbeidsplasser. Vi søker nå om planleggingsmidler og i høst vil vi vite mer om når prosjektet kan settes i gang, sier Aurdal.

.