NRK Meny
Normal

Blir dyrere å la familien ta over gården

Regjeringen vil at det skal bli dyrere å la egen familie ta over gårdsbruket, fremfor å selge det til noen andre. – Det er et målrettet angrep på familielandbruket, mener Sp-leder, Trygve Slagsvold Vedum.

Mens de rike får store skattelettelser skjerpes skattene på overdragelse av landbrukseiendom innand i familien. Bøndene reagerer. Vi er hos bonde på Osmarka ved Molde.

LANDBRUK: Regjeringen vil at det skal bli dyrere å la egen familie ta over gårdsbruket, fremfor å selge det til noen andre. Se reportasje her.

Sylvi Listhaug i melkefjøs

LANDBRUKSMINISTER: Sylvi Listhaug vil at flere skal få muligheten til å drive gård.

Foto: Inger Johanne Stenberg

Regjeringen la onsdag frem statsbudsjettet og der kommer det frem at det vil bli dyrere å selge gårdsbruk til familiemedlemmer, fremfor noen andre.

Johan Sigmund Heggem er selv bonde og har planer om å selge videre skogen og gården han eier på Gjemnes til datteren. Denne typen overtakelse var tidligere skattefri, men får nå en kraftig beskatning.

Selger han til datteren må det betales 25 prosent skatt. Selger han til noen andre får han redusert skatt.

– Det må da være feil, jeg kan ikke forstå annet, sier bonden.

Kritiseres av Senterpartiet

Trygve Slagvold Vedum

KRITIKK: Trygve Slagsvold Vedum er alt annet enn fornøyd med forslaget fra regjeringen.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Leder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, nøler ikke med å rette kraftig skyts mot regjeringen.

– Det er et målrettet angrep på familielandbruket. På den andre siden gir de skattelettelser når du skal få investorer inn i landbruket. De legger til rette for investorene og straffer familielandbruket. Det er helt uforståelig, mener han.

– Sludder og vås, responderer Sylvi Listhaug fra Fremskrittspartiet.

Hun skjønner på ingen måte kritikken fra Slagsvold Vedum, men mener endringene er med på å fjerne en særordning bøndene har hatt for lenge.

Kan unngå skatten

Det finnes imidlertid en måte for Heggem og flere andre bønder i hans situasjon å unngå skatten, selv om det er et familiemedlem som overtar.

– Dersom neste generasjon overtar til den prisen som foreldrene gjorde det, så betaler man ikke gevinstbeskatning. Så det blir opp til familien å unngå det, forklarer Listhaug.

Med andre ord, hvis Heggem selger gården for det samme som han kjøpte den for i 1980, sparer han skatten. Regjeringens formål med det hele er å få nye aktører inn i landbruket.

– Vi ønsker at gårdsbrukene skal selges til de som er best egnet til å kjøpe de og at flere skal på markedet. Vi håper at vi kan få til en forløsning og at flere kan få kjøpe seg gård, sier Listhaug.

Slagsvold Vedum står derimot på sitt. Han frykter for kommende generasjon bønder.

– Dette blir en skattesmell for veldig mange gårdsbruk som skal overtas av neste generasjon rundt omkring i hele landet, mener han.