NRK Meny
Normal

Blinde søker turkamerater

Blindeforbundet søker etter flere ledsagere som kan være med og hjelpe blinde og svaksynte på fjelltur.

Blindeforbundet søker ledsagere til fjelltur til Sunndalsfjella.

De arrangerer fjellturer i september, og trenger derfor å ha med seg folk som kan hjelpe til.

Blindeforbundet har i samarbeid med Den Norske Turistforening sentralt fått penger fra Extrastiftelsen til et prosjekt for opplæring av ledsagere for synshemmede på fjelltur.

Blindeledsager

Jacob Arvid Havnsund skal lære opp ledsagerne. NRK-reporter Gunhild Vike Nerås fikk prøve seg som blinde-ledsager på Aksla i Ålesund.

– Når det er flatt og greit å gå er det fint å gå side om side. Hvis du er borti skuldra mi av og til så vet jeg at jeg har riktig retning, forklarer han da turen starter.

Havnsund har vært blind i over ti år. At han skulle få komme seg på fjelltur igjen, hadde han aldri trodd kom til å skje.

– Det var helt virkelighetsfjernt å tenke at jeg skulle gå på fjellet. Jeg visste ingen ting om Blindeforbundet, jeg tror ikke engang jeg hadde sett blinde. Det føltes som om jeg var kommet til en endestasjon i livet, forteller han.

Men nye kontakter ga håp.

– Jeg kom i kontakt med andre som var i samme situasjon og fikk en følelse av hvordan de hadde klart seg.

– Jeg begynte tidlig å prøve å komme meg ut istedenfor å velge å sitte hjemme i stolen eller sofaen. Det var veldig vanskelig, men etter hvert så mestret jeg det bedre og bedre, sier han.

Les også:

Fuglesang

Når veien er smal, er det lurt at den som ser går foran, med stokken imellom og den blinde bak. Havnsund sier det er godt for kropp og sjel å komme seg ut.

– Jeg legger merke til både lukt og fugler, og på den måten kan jeg lokalisere meg, sier han.

NRK-reporteren får beskjed om at det er fint om hun kan beskrive det hun ser. Da de er kommet frem på Fjellstua forteller hun at hun ser rett ned i byen og at det ligger turistbåter på kaia. Havnsund sier at han husker hvordan det ser ut, men å tenke seg avstand har blitt vanskelig.

– Det er vanskelig å bedømme avstanden selv om du forteller, sier han.

Får opplæring

Nå ønsker han at flere blinde skal få komme seg ut og vil lære opp så mange som mulig. Man trenger ingen spesiell erfaring fra før.

– Om folk melder seg vil vi lære dem ulike måter å ledsage på, siden det er litt forskjellig hva de blinde foretrekker. Blant annet det med å gå med en stokk mellom personene, riktig håndgrep og det med hvilken informasjon ledsageren må gi underveis, forklarer han.

– Det skal være en sosial tur for begge parter, vi håper at folk med godt humør melder seg, sier han.

Mer informasjon finner du på Turistforeningen sine sider.