Hopp til innhold

Bjørnsonfestivalen tilbake til Moldegård

I det 25.jubileumsåret drar Bjørnsonfestivalen i Molde tilbake til ærverdige Moldegård, der festivalen i yngre år på 90-tallet hadde store gallamiddager.

Moldegård

Moldegård har tradisjoner som arena for Bjørnsonfestivalen.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

Men denne gangen blir det økologisk fingermat for folket og ikke bare overdådige festmiddager for litteratureliten. Bjørnsonfestivalen har nemlig valgt fokus på "mennesket og naturen – i litteraturen".

– Moldegård er en av de eldste arenaene for Bjørnsonfestivalen, sier festivalsjef Johild Kosberg Bredin. Siste gang det var arrangement her var i 1995, men så har

Johild Kosberg Bredin

Festivalsjef Johild Kosberg Bredin gleder seg over å kunne ta i bruk Moldegård igjen som arena.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

Moldegård en historie som knytter seg til Bjørnson mye lenger tilbake for han var jo fakttisk her. På veggene i stuen henger signerte bilder "til mine venner" fra Bjørnstjerne Bjørnson og det er jo flott å ha i jubileumsåret.

Samarbeid med økoildsjeler

Da er det flott for Bjørnsonfestivalen å gå ut i hagen på Moldegård. Der har festivalen arrangement i samarbeid med Norsøk (Norsk senter for økologisk landbruk) og frivillige økologifrelste ildsjeler, som lager en ny økologisk parsellhage i den gamle hagen.

Den nye parsellhagen

Den nye parsellhagen på Moldegård med økoildsjeler og Bjørnsonfestival.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

Dagens beboere på Moldegård ønsker selv å åpne hagen for folket og inviterer til Åpen dag under Bjørnsonfestivalen. Her blir det humleprat og fortellerstund for ungene, økosmak med beboer Ingrid Kleiva Møller, kompostprat og parsellsafari for de voksne og i tillegg foredrag om bier.

Men familien på Moldegård åpner også for arrangement inne i festsalen. Det blir debatt i salongen på Moldegård med tittelen ”Hva skal jeg spise?” der en av festivalens folketalere, Shabana Rehman Gaarder, og økobonde Nils Drabløs, møtes til meningsutveksling om mat.

Festsalen på Moldegård

Festsalen på Moldegård blir åpen for de som får plass på litteraturarrangement her.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

"Mennesket og naturen – i litteraturen".

Bjørnsonfestivalen hadde siste programslepp tirsdag og gjorde det der kjent at kronprins Haakon som festivalens beskytter kommer for å åpne årets festival i september.

Festivalen får også hovedfokuset "Mennesket og naturen – i litteraturen". Fra før er det kjent at festivalen spør "Hvor går Europa?" Tema knyttet til migrasjon, integrasjon, Bjørnsons Europa, nasjonalstatenes utvikling samt Tysklands situasjon og historie står sentralt.

Forfattere som Christian Borch, Ingrid Brekke, Angelika Klüssendorf, Maxim Leo, Sten Inge Jørgensen, Edvard Hoem og Unni Wikan vil delta på festivalen.

Når naturen også blir tema har de invitert forfattere bak litteratur som ”Fuglesang” med Geir Gulliksen og Lars Svensson, ”På dypt vann” med Morten Strøksnes, ”C for Karbon” med biolog Dag O.Hessen, ” og Blomstene og biene” med Maja Lunde.

Videre kommer med Maja Lunde med ”Inn i naturen”, Ida Hegazi Høyer og Erlend Loe, ”Naturens verdi” med bl.a filosof Arne Johan Vetlesen, ”Kortreist” med Iver Gjelstenli samt barneforestillingen ”Grassentassar og Miljøsvin” som er basert på boka ”Frøppeldunk” av raumaværingen Berit Rødstøl.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL