NRK Meny
Normal

Bill mrk: Ingeniører søkes!

Det er over 100 ledige ingeniører til bare en håndfull ledige ingeniørstillinger i hele Møre og Romsdal. Men det gjør også at Dagfinn Helsem i VestlandsHus i Ålesund kan se lysere på det å få inn nye fagfolk etter flere år med store vansker.

Denne mannen trenger flere ingeniører

Denne mannen trenger ingeniører og tror det blir lettere enn på lenge nå når det er nedgangstider i oljebransjen.

Foto: Leiv-Erik Bondevik / NRK

Arbeidsledigheten øker og i januar ble det 800 nye arbeidsledige her i landet. Mange av disse kommer fra oljenæringen. Men byggebransjen går bra og flere firma trenger påfyll av ingeniører.

Har vært utfordrende

Daglig leder Dagfinn Helsem i VestlandsHus i Breivika i Ålesund sier til NRK at det til tider har vært utfordrende å skaffe ingeniører fordi oljebransjen de siste årene har "sopt reint" .

– Vi har klart oss, men det har kostet både litt mer penger og mer tid enn vi gjerne har ønsket, sier Helsem.

Kanskje positivt på lengre sikt

Helsem er ikke glad for at ingeniører mister jobbene sine i oljebransjen. Men det er noen sider ved det som får ringvirkninger som gir positive utslag. For eksempel vil kostnadsnivået gå ned i og med at lønningene nå vil bli dempet og det kommer til slutt kundene til gode.

En oljeingeniør i Norge har de siste årene lett fått over en million kroner i lønn. I byggebransjen har mange ikke kunnet konkurrere med slike summer og Helsem viser til at mange nå vil være fornøyde med 6-700.000 kroner.

Gode utsikter

VestlandsHus averterer nå etter både bygningsingeniør og arealplanlegger. Det er gode utsikter i byggebransjen. I 2015 ble det bygd 30.000 boenheter i Norge, mens behovet trolig ligger et sted mellom 35 og 38.000 per år. Dermed vil boligbyggingen ha gode mange gode år foran seg tror Helsem.

Men kan en oljeingeniør gå rett inn i en stilling som byggingeniør?

– Vi tar gjerne litt omskolering hvis det er det som skal til. Jeg ser etter folk som har et litt langt perspektiv og når den rette melder seg, får han eller hun jobb, sier en optimistisk Dagfinn Helsem.