Bilene strutter av underholdning

Stadig flere oppgraderer til avanserte multimediasystem i bilen. Ifølge nye bransjetal har bileiere som har ettermontert slikt utstyr økt med 36 prosent det siste året.

Bilstereo
Foto: Roar Halten / NRK

Mange biler har nå integrert navigasjon, blåtannfunksjon til mobiltelefon samt muligheter for tilkobling av iPod og lignende utstyr til stereoanlegget i bilen.

Per Arne Fossheim er dagelig leder ved BilXstra i Ålesund. Han er ikke alene om å registrere at antall nordmenn som velger full pakke med integrert skjerm, dvd-spiller, usb-port og navigasjon øker raskt.

At stadig flere bytter ut et gammelt bilsterio overrasker ikke Fossheim.

Per Arne Fossheim

Per Arne Fossheim ber kundene lære seg bruken av utstyret mens bilen står stille

Foto: Markus Plementas / NRK

- Du får en dobbelt DIN-størrelse på anlegget som tilsvarer to vanlige CD-spillere. Med en integrert skjerm med touch-system kan du velge om du vil ha film, TV, radio, iPod-tilkobling eller blåtannfunksjon for mobiltelefonen.

Det er spesielt ungdom med interesse for teknologi som vil ha full pakke. Familiefolk kjøper gjerne DVD-skjermer slik at barna kan ha underholdning i baksetet, og enda andre er interessert i enkle navigsjonsløsninger for å finne fram når de skal ut å reise.

Fakkeltog mot biltrafikk

Vil betre køyreforholda mellom Ulstein og Ørsta

- Lær bruken mens bilen står i ro

Per Arne Fossheim sier han ber kunder lære seg nye knapper mens de står i ro. Men han innrømmer at man kan bli fristet til å leke med underholdningssystemet også når man kjører. - Viss man blir det, er det det klart at det blir en fare for trafikken.

- Sitter man og ser inn i midtkonsollet på bilen og skal skru på en knapp, så kan man fort havne i grøfta.

Distriktsleder i Trygg trafikk Møre og Romsdal, Erik Hartmann, er svært bekymret over folks økende lyst på elektroniske duppeditter i bilen. Blir du for opptatt av å trykke på knapper mens du kjører kan det i verste fall ende katastrofalt.

Erik Hartmann

Erik Hartmann i Trygg Trafikk tror mye av utstyret kommer dårlig ut i forbindelse med ulykkesstatistikken

Foto: Omar Sejnæs / NRK

- Noe av utstyret skal hjelpe på kjøringen, men samtidig kan betjeningen av utstyret være vanskelig, sier Hartmann. Han har selv erfaring med ganske avanserte telefoner og GPS og vet at dette tar oppmerksomheten underveis.

- Dette er et problem som vi må ha sterkt fokus på. Vi kjenner ikke til forskning som viser sammenheng mellom bruken av dette utstyret og ulykker, men jeg vil tro at slike undersøkelser vil finnes etterhvert.

- Da vil jeg tro at mye av dette utstyret kommer dårlig ut, sier Hartmann.

Se TV-reportasje om norgesmestere i bilstereo 2010:

Mestere i bilstereo