Hopp til innhold

Bildene Nordic Light ikke får vise

NRK viser nå bildene som Associated Press nekter Nordic Light å vise. Bildene er tatt av palestinske fotografer under krigen mellom Israel og Hamas i 2008 og 2009.

NRK kan vise bildene lovlig i kraft av en avtale med det norske fotobyrået Scanpix. Dette fotobyrået formidler bilder også fra flere internasjonale fotobyrå, deriblant Associated Press.

NRK advarer mot at bildegalleriene inneholder sterke bilder. Normalt vil NRK vegre seg fra å bruke mange av disse bildene i den løpende nyhetsdekningen. Men vi viser dem nå for å vise hva dagens diskusjon handler om. Vi har imidlertid utelatt noen av bildene som vi mener blir for makabre og for direkte i skildringen av døde mennesker, deriblant bilder av døde barn.

Ledelsen i fotofestivalen Nordic Light i Kristiansund har bestemt seg for å ignorere forbudet fra nyhetsbyrået Associated Press, og viser likevel frem bildene fra krigen i Gaza.

Viser Gaza-bilder likevel

- Største sensuren siden nazitida

Morten Krogvold som er fotograf og kunstnerisk leder i fotofestivalen Nordic Light tror ikke saka vil få et rettslig etterspill.

- Det ville være en sensasjon i ytringsfrihetens navn. Dette må være den største sensuren siden nazi-tiden. Det tør de ikke, og om de har noe å skjule bør de komme opp med det.

Nordic Light-festivalen har startet

Mener fotonekt skyldes israelvennlige eiere

- Driver ikke sensur

Associated Press skriver i en pressemelding at de beklager på det sterkeste og reagerer med vantro på at Nordic Light velger å stille ut AP sine bilder fra Gaza uten tillatelse.

- Vi driver ikke sensur, men personen bak utstillingen bruker AP sine bilder til å fremme sin egen overbevisning. Derfor har vi avsluttet samarbeidet med mannen bak fotoutstillingen, sa Odd R. Andersen i AP til NRK for ei uke siden.

AP mener der er urimelig at de blir beskyldt for sensur.

- Det er AP og våre fotojournalister som har produsert og publisert disse bildene over hele verden, ofte med fare for liv og helse. Våre bilder taler for seg selv, skriver AP i pressemeldingen.

Daglig leder av Nordic Light, Anne Lise Flavik, har tidligere sagt at hun mener isrealvennlige eiere i nyhetsbyrået har satt foten ned.

Det har vist seg å bli et behov for å følge ekstra med på debatten i tilknytning til denne artikkelen, da noen innlegg er uakseptable i henhold til hva NRK ønsker å ha på sine nettsider. For å være sikker på at denne grensen ikke overskrides, stenges herved muligheten for videre debatt.

Video Nordic Light trassar forbod