Mannen har aldri bevegd seg så mye

RAUMA (NRK): Nå er bevegelsene i det rasutsatte partiet i Mannen på over ti centimeter i døgnet, og de er økende.

Lars Harald Blikra

Sjefgeolog i NVE, Lars Harald Blikra under fredagens pressekonferanse.

Foto: Remi Sagen / NRK

Fredag morgen holdt NVE pressekonferanse hvor de ga en statusrapport. Der fortalte Lars Harald Blikra at bevegelsene i løpet av natta har vært store.

– Vi startet å pumpe vann fra tankene klokka 00:40. Etter at vi startet å tilføre vann så vi raskt en økning i bevegelsene. Det er tydelig at tilførselen hadde stor effekt, sier sjefgeologen.

Mannen, Breistinden Grafikk over rasfaren.
Foto: NRK

Fra NVE startet å pumpe vann frem til klokka 06 fredag morgen hadde NVE tilført 75000 liter vann. Dette kommer i tillegg til 15 millimeter nedbør det siste døgnet.

Bevegelsen har vært målt helt opp til tolv centimeter i døgnet, og klokka 03.45 kom det også et steinsprang.

– Vi ble varslet av politiet som holdt vakt der oppe om steinspranget, og vi så det også på målingene våre, sier Blikra.

Nå er det store spenningsmomentet om bevegelsene fortsetter å øke. Blikra sier at selv om bevegelsene nå er store kan vannet ta andre veier.

– Vi er i en akselerasjonsfase, men spørsmål om når skredet kan gå går vi ikke inn på. Bevegelsene er store og nivået er rødt, sier Blikra.

Evakuerte beboere

Sivilforsvaret og politiet holdt vakt under Mannen
Foto: Remi Sagen / NRK

Torsdag kveld økte bevegelsene i det rasutsatte partiet i Mannen. Farenivået ble økt til rødt farenivå som betyr ekstrem fare for skred. Beboerne ble evakuert og Raumabanen ble stengt.

Nå fylles det på med vann, 5400 liter i timen, for å utløse skredet i det ustabile fjellområdet. Vannet tilføres fra store tanker på toppen av fjellet der vannet kontinuerlig pumpes fra et fjellvann som ligger på 1000 meters høyde.

Det er også varslet en del nedbør i dag, som skal komme som regn frem til omkring klokka 13.

– Beboerne var godt forberedt

Lars Olav Hustad

Ordfører i Rauma, Lars Olav Hustad, blir varslet av NVE når det er endringer i situasjonen i fjellpartiet.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Det bor 11 personer fordelt på fire husstander under fjellet. Kommunen vil fredag formiddag snakke med alle og oppdatere dem på situasjonen.

– Beboerne har hatt god kommunikasjon med kommunen og var forberedt da vi startet aksjonen i går kveld. De var ute av husene sine på kort tid, sier Lars Olav Hustad, ordfører i Rauma.

Han håper skredet skal gå.

– Men vi forholder oss til fakta. Nå er vi i ventefasen og vente har vi gjort før, sier han.

Ekstra nyhetssending