NRK Meny
Normal

Betydelig snøskredfare i fylket

Vær forsiktig dersom du er en av de mange som nytter romjulen til å dra på fjellet.

Snøras i Lisjeblæja i Vanylven

Slik så det ut etter et snøskred ved Lisjeblæja i Vanylven for noen få år siden. Nå er det atter en gang fare for truende snømasser i fjellsidene.

Foto: Bjørn Skoge

Ifølge skredvarslingen på nettstedet Varsom.no er det utrygge fjellforhold både på Sunnmøre, i Romsdal og i Trollheim-regionen i romjulen.

I Møre og Romsdal er faregraden skrudd opp til 3 for hele fylket t.o.m. tirsdag, noe som kvalifiserer til merkelappen «betydelig snøskredfare».

Ifølge varslingsskalaen betyr det er generelt ustabile forhold, og at ferdsel i terreng med denne faregraden krever solid kunnskap, erfaring i rutevalg og evne til å identifisere skredproblem.

Dette må du passe på

På skredvarslingssidene står det følgende om de forskjellige regionene:

  • Sunnmøre: Unngå leområder hvor det samler seg fersk fokksnø, typisk bak rygger, i søkk og renneformasjoner.
  • Romsdal: Unngå (le) områder hvor et svakt lag av overflaterim har snødd ned. Det er lettest å trigge skred der snødekket er tynt, f.eks. nær rygger og på kuler.
  • Trollheimen: Unngå leområder hvor det samler seg fersk fokksnø, typisk bak rygger, i søkk og renneformasjoner.

– Situasjonen har roet seg siden fredag. Men tilgjengelig løs snø i kombinasjon med ny nedbør, vindøking og temperaturstigning vil igjen øke faren for naturlig utløste skred. Etter hvert som temperaturen stiger vil faren for naturlig utløste våte skred øke under mildversgrensa, opplyser vakta ved den døgnbemannede varslingstjenesten.