NRK Meny

Betydelig snøskredfare i fylket

Vær forsiktig dersom du er en av de mange som nytter romjulen til å dra på fjellet.

Snøras i Lisjeblæja i Vanylven

Slik så det ut etter et snøskred ved Lisjeblæja i Vanylven for noen få år siden. Nå er det atter en gang fare for truende snømasser i fjellsidene.

Foto: Bjørn Skoge

Artikkelen er mer enn to år gammel.

Ifølge skredvarslingen på nettstedet Varsom.no er det utrygge fjellforhold både på Sunnmøre, i Romsdal og i Trollheim-regionen i romjulen.

I Møre og Romsdal er faregraden skrudd opp til 3 for hele fylket t.o.m. tirsdag, noe som kvalifiserer til merkelappen «betydelig snøskredfare».

Ifølge varslingsskalaen betyr det er generelt ustabile forhold, og at ferdsel i terreng med denne faregraden krever solid kunnskap, erfaring i rutevalg og evne til å identifisere skredproblem.

Dette må du passe på

På skredvarslingssidene står det følgende om de forskjellige regionene:

  • Sunnmøre: Unngå leområder hvor det samler seg fersk fokksnø, typisk bak rygger, i søkk og renneformasjoner.
  • Romsdal: Unngå (le) områder hvor et svakt lag av overflaterim har snødd ned. Det er lettest å trigge skred der snødekket er tynt, f.eks. nær rygger og på kuler.
  • Trollheimen: Unngå leområder hvor det samler seg fersk fokksnø, typisk bak rygger, i søkk og renneformasjoner.

– Situasjonen har roet seg siden fredag. Men tilgjengelig løs snø i kombinasjon med ny nedbør, vindøking og temperaturstigning vil igjen øke faren for naturlig utløste skred. Etter hvert som temperaturen stiger vil faren for naturlig utløste våte skred øke under mildversgrensa, opplyser vakta ved den døgnbemannede varslingstjenesten.

Siste video/lyd

Mange geitebønder i landet vil ha den elektriske geiteklaven til Gjemnesbedrifta Nofence. Produksjonen pågår for fullt, men geiteklaven er enno ikkje godkjend. Gründerbedrifta treng beitesesongen 2017 for å gi Mattilsynet dokumentasjonen dei krev.
Dei fleste har meir enn nok med å SJÅ utfor kanten på den hundre meter høge Zakariasdammen i Tafjorden på Sunnmøre.
Men det finst folk som vil betale for å få seg ein luftig tur. Og frå neste veke av kan dei gjere akkurat dét...
Fiskesperra som skal redde den nasjonale lakseelva Driva, blir slakta av ekspertar på behandling av gyrosmitte. Miljødirektoratet er ansvarleg for prosjektet til seksti millionar kroner. Dei meiner det trengst berre små justeringar.