NRK Meny

Betydelig flomfare i fylket

Vannføringen har nå blitt så høy at NVE har oppgradert sitt flomvarsel i Møre og Romsdal. Utsatte steder står nå i fare for omfattende oversvømmelser og flomskader.

Høy vannføring

Høy vannføring: Økt vannføring har ført til at flomvarselet i fylket er oppgradert til oransje nivå. Spesielt Rauma-vassdraget er utsatt nå.

Foto: Øyvind Sandnes / NRK
Roger Oldeide
Journalist

Artikkelen er mer enn to år gammel.

– For Møre og Romsdal sin del er det nå spesielt Rauma-vassdraget som er betydelig utsatt for flom, informerer Tuomo Saloranta, flomvakt i NVE.

Det betyr at spesielt kommunene Norddal, Rauma og Stranda er utsatt for betydelige oversvømmelser og flomskader.

Det er den massive snøsmeltinga i fjellene som er årsaken til at NVE i dag har oppgradert flomvarselet fra gult nivå (moderat) til oransje nivå, (betydelig) som er det nest høyeste nivået.

Så sent som i går formiddag ble flomvarselet i fylket oppgradert til gult nivå.

Økt beredskap

Ved oransje nivå skal fylkesmannen umiddelbart sende varsel til relevante kommuner og regionale myndigheter for økt beredskap.

NVE (Varslingstjenesten for flom og jordskred) har oppgradert flomvarselet fra gult til oransje i både Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland, Aust-Agder, Telemark, Buskerud og Oppland.

– Vi er ennå langt unna rødt nivå, sier Saloranta fredag ettermiddag.

Siste video/lyd

Mange geitebønder i landet vil ha den elektriske geiteklaven til Gjemnesbedrifta Nofence. Produksjonen pågår for fullt, men geiteklaven er enno ikkje godkjend. Gründerbedrifta treng beitesesongen 2017 for å gi Mattilsynet dokumentasjonen dei krev.
Dei fleste har meir enn nok med å SJÅ utfor kanten på den hundre meter høge Zakariasdammen i Tafjorden på Sunnmøre.
Men det finst folk som vil betale for å få seg ein luftig tur. Og frå neste veke av kan dei gjere akkurat dét...
Fiskesperra som skal redde den nasjonale lakseelva Driva, blir slakta av ekspertar på behandling av gyrosmitte. Miljødirektoratet er ansvarleg for prosjektet til seksti millionar kroner. Dei meiner det trengst berre små justeringar.