Hopp til innhold

Enorme barnehagekøer tvinger bestemor (89) ut i «fulltidsjobb»

Lange barnehagekøer skaper store problemer for mange familier landet rundt. Da André (2) ble stående uten plass, måtte bestemor Walborg (89) steppe inn som dagmamma. – Helsa bestemmer hvor lenge jeg holder ut, sier den pensjonerte hjemmehjelpen.

Bestemor og André

Bestemor Walborg Tverfjell og barnebarn André trives godt i hverandres selskap. Men en barnehageplass hadde alle parter vært glad for.

Foto: Familefoto

Det var Romsdals Budstikke som først omtalte saken 13. september.

Da familien Tverfjell flyttet fra Gjøvik til Molde tidligere i år hadde de ingen anelse om problemene de sto ovenfor. Å skaffe barnehageplass for sønnen André (2), viste seg å bli veldig vanskelig.

Ifølge Rbnett fikk familien beskjed om at søknaden om barnehageplass kom for sent. Etter mange alternative forsøk på å få sønnen inn i barnehage, uten hell, så foreldrene ingen annen løsning enn å spørre bestemoren til André, Walborg Tverfjell (89), om hjelp.

Krevende

– Det gjelder å holde tempoet oppe. Det har mange gode sider å være sammen med små barn, men det er fullt kjør. Vi har våre rutiner, det går godt. Helsa bestemmer hvor lenge jeg holder ut, sier Walborg Tverfjell til avisa.

Hver dag klokka 07.15 ankommer den energiske 2-åringen huset som bestemoren og mannen Peder bygde i 1963. Foreldrene sier at de har dårlig samvittighet, men vet ikke hva annet de kunne gjøre.

Dårlig tilrettelegging

– Molde kommune har kjørt en hard kampanje for å få utflytta folk til å flytte tilbake, for eksempel fra Østlandet, sier faren til André, Harald Tverfjell til NRK.

Først i sommer ble det klart at familien skulle flytte til Molde. Da gikk alt veldig fort.

– Da trodde vi at det var godt tilrettelagt fra kommunen sin side. Sånn har vi ikke opplevd det, sier han, og halvspøker om at familien må flytte tilbake.

Nylig leste han nemlig at en familie fikk barnehageplass på dagen for sitt barn i Gjøvik.

Sen søknad

Tverfjell legger ikke skjul på at søknaden om barnehageplass kom sent.

– Det virker som at det ikke er et organisert køsystem, vi har ikke fått en indikasjon på hvor i køen vi ligger, påpeker han.

Midlertidig løsning

At farmor trives i rollen som dagmamma er det ingen tvil om. Hvor lenge hun holder ut, derimot, er et annet spørsmål. Den tidligere hjemmehjelpen, som fyller 90 år i februar, knakk ryggen tidligere på året, og er usikker på hvor lenge hun klarer å holde tritt med tempoet til barnebarnet.

– Det er ikke bare-bare å holde styr på en toåring, han er veldig aktiv. Dette er definitivt en midlertidig løsning, sier Harald Tvefjell, som har et inntrykk av at det er de som maser mest som flyttes fremst i barnehagekøen.

– Vi sliter fælt, men hva annet skulle vi gjort? spør han.