Minnes bestefaren som omkom på "Estonia"

Einar Hernborg som er bosatt i Molde, minnes morfaren Jerker som omkom under Estonia-ulykken natt til 28.september for 20 år siden.

Jerker og Einar Hernborg

Minner fra barndommens paradis: Einar Hernborg husker Jerker som en snill morfar.

Foto: Privat

– Jeg fikk ikke sove i natt så jeg begynte å skrive om minnene jeg har om morfaren min. Da jeg våknet i morges skrev jeg teksten ferdig, sier Einar Hernborg.

Einar Hernborg forteller at morfaren Jerker og kona Inger var på en spontantur til Tallin i Estland. De hadde reist til Stockholm og tatt fergen over til Tallin. På turen tilbake reiste de med ferga "Estonia".

MS Estonia

MS Estonia sank natt til 28.september på veg fra Tallinn til Stockholm.

Foto: NTB Scanpix/ LEHTIKUVA/EPA

Været var dårlig og det var høye bølger. Rundt en time etter midnatt begynte ferga å få problemer. Løftebaugen brakk, det begynte å komme vann inn på bildekket og ferga ble destabilisert. En kjede av katastrofale hendelser førte til slutt til at ferga sank natt til 28.september.

Av et totalt antall på 989 mennesker ombord på skipet ble bare 137 reddet. Blant de omkomne var 71 år gamle Jerker Hernborg og kona Inger.

Gode og varme minner

Einar Hernborg

Einar Hernborg husker somrene sammen med morfar Jerker.

Foto: Privat

Einar Hernborg forteller om gode og varme minner fra somrene med morfaren.

– Vi var på besøk hos ham hele ferien, noe av det første vi gjorde når det ble ferie var å reise til Sverige, og vi var der helt til ferien var slutt. Jeg husker ham som en sommermorfar, sier Einar Hernborg.

– Det er klart at jeg glemmer aldri den onsdagen for 20 år siden, men etterhvert så er det minnene fra årene før jeg husker best. Alle somrene sammen med bestefar. Han var snill og jeg hadde følelsen av at han alltid var der, sier Ernar Hernborg.