Hopp til innhold

Går sammen for regnskogen

Bestefar Odd Arne og barnebarn Kristianne går som bøssebærere for TV-aksjonen sammen.

Bestefar og barnebarn

SAMMEN: Kristianne vil aller helst være bøssebærer sammen med bestefar Odd Arne.

Foto: Andrine Davidsen / NRK

Odd Arne Grande (67) har gått som bøssebærer TV-aksjonen så mange ganger at han ikke lenger har tellingen. Barnebarnet hans, Kristianne Grande Kvalsvik (13), går for tredje gangen. De to går alltid sammen.

– Bestefar og jeg har et veldig godt forhold. Da er det ekstra gøy å gå sammen med han, sier Kristianne.

Engasjerer seg

Årets TV-aksjonsleder i Møre og Romsdal, Marius Hammer, har tidligere sagt til NRK.no at han vil skape tidenes TV-aksjon i fylket.

– Jeg er overbevist om at folk vil stå på for at Møre og Romsdal igjen skal bli ett av landets beste TV-aksjonsfylker, sier han.

Og til det får han blant annet hjelp av fra Odd Arne og Kristianne. De er begge enige om at det er viktig å engasjere seg for å hjelpe til. Og de gleder seg stort.

– Jeg vil være bøssebærer fordi jeg har lyst til å hjelpe samfunnet vårt, sier Kristianne.

Utvider den sosiale kretsen

Odd Arne Grande

LOKAL ILDSJEL: Odd Arne Grande har lenge engasjert seg i det lokale fotballaget, tillegg til annet frivillighetsarbeid.

Foto: Andrine Davidsen / NRK

Odd Arne har drevet med frivillighetsarbeid i hele sitt voksenliv, og har siden 1999 vært engasjert i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL). Han sier det er viktig at besteforeldre tar med barnebarna på frivillig arbeid.

– Det er bra for barn å se og lære om hvordan ulike system og arbeid fungerer. Vi må vise at det er viktig å bidra i samfunnet og hjelpe andre, sier han.

Samtidig peker han på hvordan frivillig arbeid kan hjelpe deg å komme i kontakt med andre og utvide bekjentskapskretsen.

– Jeg får veldig mange gode tilbakemeldinger fra andre som sier at jeg er flott at jeg engasjerer meg. Det er gøy, sier Kristianne.

Odd Arne forteller at han ikke nødvendigvis går for TV-aksjonen på grunn av saken inntektene går til. Men han synes likevel det er en viktig sak de samler inn penger for i år.

– Jeg går først og fremst for å hjelpe andre, sier han.

– Ikke alle kan støtte alt

I løpet av de gangene Kristianne og bestefaren har gått som bøssebærere har de ikke møtt mange sure fjes i døra, forteller de.

– Hvis noen sier nei til å gi, eller de ikke er hjemme, henger vi en lapp på døra så de kan gi penger gjennom nettsidene til TV-aksjonen hvis de ombestemmer seg, forteller Kristianne.

Odd Arne sier at det varierer hvor mange som gir penger til TV-aksjonen når de går rundt og ringer på dører.

– Folk må få støtte det de ønsker selv. Ikke alle har mulighet til å støtte alt, sier han.

I år går pengene fra TV-aksjonen til Regnskogfondet. De skal bruke pengene til å bevare et regnskogsområde større enn Norge og Danmark til sammen.