Hopp til innhold

Ber studentene filme hybelen for å hindre eksamensjuks

Studenter over hele landet tar nå muntlig eksamen hjemmefra. Lars Olav Mauset forsvarte bacheloroppgaven sin fra senga. Rektor tror digital muntlig eksamen er kommet for å bli også etter korona.

Lars Olav Mauset måtte sorvare sin bacheloroppgave digitalt. Han synes det hadde noen fordeler, men liker likevel best fisisk tilstedeversele på eksamen.

Å flytte muntlige eksamener over på nett er litt mer avslappende, men likevel ikke bare bra mener student Lars Olav Mauset.

Foto: Kaja Robak

Lars Olav Mauset er nettopp ferdig med sin bachelorgrad i musikk ved Høgskulen i Volda. Forsvaringen av oppgaven, som ligner en muntlig eksamen, ble ikke helt som planlagt.

– Det var først litt skummelt at det skulle være digitalt, men det gikk greit. Det var rart å ikke kunne ta sensor i hånda, men bare ha kontakt på en skjerm, sier han.

Kamerakontroll

For de fleste store utdanningsinstitusjoner, både høgskoler og universiteter, har årets muntlige eksamener digitalt. I retningslinjene står det at sensor kan be studenten snu kamera og vise fram rommet før eksamenen starter, for å hindre juks.

Men Mauset har ikke inntrykk av at digital eksamen gjør at studenter jukser mer.

– Det virker som folk er ærlige, sier han.

Kjøkken, stue og garasje

Rektor ved Høgskulen i Volda, Johann Roppen, sier erfaringene med digital muntlig eksamen så langt er gode.

– Studentene liker denne eksamensformen og lærerne sier at resultatene i alle fall ikke er noe dårligere enn vanlig, sier han.

Johann Roppen

Rektor på Høgskulen i Volda sier de så langt bare har positive opplevelser med de nye digitale eksamenene.

Foto: Høgskulen i Volda

Betyr det at det er mer juks?

– Vi har ikke mistanke om det. Lærerne mener det ikke er lett å ha en hjelper uansett, fordi eksamenen er en samtale der man hopper rundt i pensum, sier Roppen.

De gode resultatene er heller et tegn på at studentene slapper mer av når de tar eksamen hjemme, mener rektor.

– De fleste sitter på kjøkkenet eller soverommet. Noen er på kontor og en hadde opplevd at studenten satt i garasjen, sier Roppen.

Et kjempeeksperiment

Før pandemien hadde Høgskulen i Volda aldri hatt muntlige eksamener på denne måten.

– Vi skal evaluere når dette påtvungne kjempeeksperimentet er over. Men så langt ser det veldig bra ut, sier Roppen.

Nå tror rektor de vil fortsette med dette også i fremtiden.

– Vi har mange studenter som ikke bor i Volda, eller som har reist ut i praksis eller jobb på slutten av året. For dem er det upraktisk å komme hit bare for å ha tre kvarter med muntlig eksamen.

Tvinger frem digitalisering

Marte Øien, leder av Norsk studentorganisasjon, mener pandemien har presset frem en digital utvikling i høyere utdanning, noe studentene har etterspurt lenge.

Hun er opptatt av at de digitale løsningene også må få utdanningsinstitusjonene til å tenke nytt.

– Det må ikke bare bli papireksamen på strøm. Det digitale åpner opp for muligheter til å teste studentenes evner på andre måter, ikke vare vise hvor god man er til å pugge pensum, sier Øien.

Marte Øien - Leder i Norsk studentorganisasjon

Marte Øien, leder for Norsk studentorganisasjon er spent på å høre hvordan studentene har opplevd den digitale omleggingen.

Foto: Skjalg Bøhmer Vold / NSO

Passer ikke alle

Lars Olav Mauset skal tilbake til Volda også neste år. Da håper han eksamenene ikke må være digital lenger.

– Jeg foretrekker muntlig eksamen der man er fysisk til stede. Særlig fordi jeg også skulle hatt en praktisk del av eksamen med konsert. Det blir ikke det samme på opptak og video, sier Mauset.

Lars Olav Mauset hadde forsvaring av bachelorgraden sin digitalt på grunn av restriksjonene rundt korona.

Lars Olav Mauset skal tilbake til Volda til høsten, da håper han alt er mer tilbake i det normale.

Foto: Kaja Skatvedt Robak / NRK