Hopp til innhold

Ber om utvidet kassakreditt fra Helse Midt-Norge

Ledelsen i Helse Møre og Romsdal ber om utvidet kassakreditt fra Helse Midt-Norge for å kunne gjennomføre planlagte investeringer.

Styremøte i Helse Møre og Romsdal

Direktør Espen Remme har lagt frem innstillingen til langtidsbudsjettet som styret i Helse Møre og Romsdal skal vedta tirsdag.

Foto: Trond Vestre / NRK

Det skjer gjennom innstillingen til styrets behandling av langtidsbudsjettet 2018-2023 tirsdag. Det var Tidens Krav som først omtalte saken.

De to store investeringene i Helse Midt Norge de neste årene er det nye fellessykehuset for Nordmøre og Romsdal som innebærer en investering på 4,1 milliarder kroner, og Helseplattformen der det skal innføres en ny, felles pasientjournal ved sykehus og kommuner i hele Midt-Norge. Helseplattformen er lyst ut på anbud med en ramme på 2,7 milliarder kroner.

Dette er investeringer der "heile føretaksgruppa må være med å bidra til likviditet".

Men i tillegg er det også behov for å gjøre andre investeringer i Helse Møre og Romsdal, som i nytt medisinsk-teknisk utstyr og i vedlikehold av eksisterende bygningsmasse. Ved Ålesund sykehus som er det eldste i helseregionen, er det store vedlikeholdsbehov som det haster med å få gjennomført.

Effektivisere

For å bære kostnadene med byggingen av nytt sykehus for Nordmøre og Romsdal må helseforetaket effektivisere driften

I langtidsbudsjettet for 2018-2023 er det lagt opp til en årlig effektivisering på 100 millioner kroner, men dette er ikke nok, skriver direktør Espen Remme i sin innstilling:

"Sjølv ein årleg effektivisering på 100 millioner kroner som føresett i perioden medfører at helseføretaket vil ha behov for auka kassakredittramme dei første åra for å finansiere planlagt driftsnivå og dei investeringane som er føresett i langtidsbudsjettet. Alternativet er å auke effektiviseringa ytterlegare og/eller redusere investeringsnivået. Sjølv om ein tek vekk alle investeringane i 2018 med unntak av SNR så vil ikkje det vere tilstrekkeleg til å kome opp på kassakredittramme for 2017."

Underskudd

Hittil i år har pilene pekt i feil retning for Helse Møre og Romsdal med et underskudd på 36 millioner kroner i forhold til resultatkravet. Mars måned var økonomisk sett et svart kapittel med underskudd på 27 millioner kroner.

I 2016 klarte ikke Helse Møre og Romsdal å innfri effektiviseringskravene. Nå er det lagt en plan for hvordan økonomien skal komme rett kurs. Direktøren gjør det klinkende klart at det må de klare i 2017:

"Ikkje nådd effektivisering i 2017 får store konsekvensar for likviditeten fram til nytt sjukehus står klart i 2021. Ikkje nådd effektivisering akkumulerer seg, og konsekvensar av ikkje oppnådd effektivisering i 2017 på 75 Mill. Kroner er ein redusert likviditet på 450 Mill. Kroner ved utgangen av 2022."