Her sendes skolebarna hjem før ekstremværet «Ivar» får orkans styrke

I Kristiansund hentes nå skolebarn og barnehagebarn hjem før ekstremværet «Ivar» vokser til orkans styrke.

Gomalandet skole

Barna sendes hjem fra skolene i Kristiansund når ekstremværet Ivar kommer. Uværet er forventet å være på det kraftigste klokken tre.

Foto: Kjell Arne Haugan / Gomalandet skole

Under Nyttårsorkanen var Kristiansund uten strøm i fem og et halvt døgn. I timene før ekstremværet «Ivar» skal øke til storms styrke, forbereder Kristiansund seg på det verste.

Det blåser nå full storm ytterst på kysten av Midt-Norge. Klokka 14.00 har vinden dreiet vestlig og slår nå inn over land. Ved Stad er det registrert målinger opp i 36 meter i sekundet. På Nordmøre og i Trøndelag er det ventet middelvinder som tilsier orkan i ettermiddag.

Pappa hentet Lukas

Like etter klokka 13.00 ble Lukas hentet av pappa Tor Aage Dyrseth Zdrinka. Pappa møtte opp i barnehagen langt tidligere enn planlagt.

– Jeg ble ringt opp fra barnehagen. De fortalte at det var meldt orkan, og at jeg måtte komme og hente sønnen min, forteller han.

Pappa og Lukas

Tor Aage Dyrseth Zdrinka var i barnehagen i god tid før klokka 14.00 og hentet sønnen sin Lukas.

Foto: Roar Halten / NRK

For Tor Aage Dyrseth Zdrinka var ikke dette noe problem. Han hadde fri fra jobben i dag. Han roser kommunen for at de har tatt varslene på alvor.

Det er veldig bra. Kriseteamet har jo sagt at dette er alvorlig. Men jeg tar det rolig. Vi er jo vant til hardt vær. Og jeg husker godt nyttårsorkanen som slo så hardt til her, sier Tor Aage Dyrseth Zdrinka mens han holder Lukas på armen.

Trafikkaos

I Kristiansund ble det torsdag formiddag trafikkaos. Ikke direkte på grunn av været, men fordi mange avbrøt arbeidet mellom annet for å hente sine barn på skoler og barnehager.

Foto: Roar Halten / NRK

Forbereder seg på det verste

Nødetatene forbereder seg nå på det verste, og i Kristiansund ber nå kommunen foreldre om å hente barna fra skoler og barnehager innen klokka 14.00.

– Etter klokken to kommer vi ikke til å sende noen barn hjem fra hverken skole, SFO eller barnehage. Hvis det er barn igjen etter at uværet har slått inn, vil disse bli tatt hånd om på skolen eller barnehagen inntil været tillater at de kan hentes, sier Petter Ingeberg i Kristiansund kommune.

NRKs meteorolog Bente Wahl med siste oppdatering om ekstremværet «Ivar»

Meteorologen ber folk fjerne trampoliner og ta inn juledekorasjoner fra hagen.

– Hold dere inne

I samarbeid med politiet har de også gått ut med en generell oppfordring om at folk holder seg inne under uværet.

Ingeberg tror ikke det blir noe problem for foreldrene å hente barna.

– Når det kommer slike ekstremværvarsel har vi erfaringer fra tidligere at folk skjønner alvoret i situasjonen, og aggerer deretter, sier han.

Informasjonssjefen sier at kriseberedskapen er satt inn og at de er godt forberedt.

Krisemøte i Kristiansund

Her er krisestaben samlet i Kristiansund. Kommunen skal ha forberedt det som kan forberedes i forkant av at vinden skal snu på nordvest og trolig øke til orkan.

Foto: Frode Berg / NRK

Kommunene i beredskap

Beredskapssjefen i Møre og Romsdal har sendt varsel til alle kommunene i området, og ber dem om å følge nøye med på situasjonen og å sette beredskapsplanene ut i livet, etter hvert som situasjonen tilsier det.

– Vi ber kommunene om å følge med på situasjonen. De må iverksette de tiltak som er nødvendige, i forhold til de planene som er utarbeidet for slike situasjoner, sier beredskapssjef Ketil Matvik Folldal til NRK.

Ålesund Kverve

Når det er i ferd med å mørkne øker også vindstyrken. Dette er fra nordsida av Ålesund torsdag ved 13.30-tiden torsdag.

Foto: Malin Kjellstadli Korsnes / NRK

– Sikre alle eiendeler

I Kristiansunds nabokommune, Averøy, ber nå ordføreren innbyggerne om å holde seg innendørs.

Hold dere innendørs og sikre alle eiendeler, sier ordfører Ann Kristin Sørvik.

Politiet både på Sunnmøre, i Romsdal og på Nordmøre er nå satt i beredskap.

Vi vil nå ha alt tilgjengelig mannskap ute. Det er truffet forebyggende beredskapsmessige tiltak i samråd med berørte etater, skriver operasjonsleder Tore André Gram Franck i politiloggen for Sunnmøre torsdag formiddag.

Omfattende trafikkproblemer

Ved 14-tiden strømmer meldingene på om innstilte hurtigbåt- og ferjeavganger.

Klokka 14.30 melder Norled at et av hovedsambandene i Møre og Romsdal er innstilt. Dette gjelder ferjesambandet Hareid-Sulesund.

Norled melder at ruten mellom Ålesund og Hareid er innstilt fra klokka 15.30. Fjord1 melder at ferjeruta Seivika - Tømmervåg er innstilt. Det er også forsinkelser på Aukra-Hollingsholmen og Magerholm-Aursnes.

Hurtigbåten mellom Nordøyane og Ålesund er innstilt. Klokka 14.20 melder Norled at også hurtigbåten mellom Langevåg og Ålesund er innstilt.

Det er forsinkelser i ferjeruta mellom Brattvåg-Dryna-Fjørtofta og Harøya.

Torsdag formiddag er flyene på Hovden flyplass i Ørsta innstilt. Flere ferjesamband har problemer og busselskap har varslet at de trolig ikke klarer å holde rutetidene.

Til og med Sundbåten på Kristiansund indre havn har innstilt sine ruter i dag på grunn av storm og orkanmeldingene.