NRK Meny
Normal

Har lagt det vonde bak seg

Etter en årelang kamp mot ensomhet og mobbing har Benedicte Fjelldal endelig funnet sin plass. I dag sto hun hvit brud i Sunnmøre tingrett da hun gifta seg med sin Ole Kristian.

Fjelldal Archibald

Benedicte og Ole Kristian ser frem til livet videre som mann og kone. – Men jeg kommer nok til å si kjæreste en del ganger før jeg blir vant med kone, sier Ole Kristian

Foto: Magnus Peter Harnes

Planleggingen har pågått nesten et år, og i dag kom endelig dagen de har ventet på.

– Nå er jeg gift. Det er litt rart å si det, sier Benedicte Fjelldal Archibald som hun nå heter.

– Nå er det ingenting som kan stoppe meg.

Å være seg selv

Benedicte Fjelldal Archibald og Ole Kristian nygift

Nå vil paret finne seg en ny leilighet og ta fatt på livet som rette ektefolk.

Foto: Magnus Peter Harnes

Benedicte har hatt brudekjolen klar siden desember. Ektemannen Ole Kristian Archibald, som er halvt skotsk, var aldri i tvil om at han skulle stille i kilt.

– Du må være den personen du er. Utsiden er kanskje annerledes, men ikke inni, sier Benedicte.

– Jeg gir blaffen i alle som stirrer og synes jeg er annerledes. De får synes det de vil, jeg har sagt det jeg har. Klarer de ikke å respektere det er det dem sin skyld, ikke min.

Som ni år gammel jente ble Benedicte Fjelldal operert for en svulst på hjernen. Siden den gang har hun vært gjennom flerfoldige operasjoner. Som et resultat ble ansiktet hennes skjevt og hun måtte både lære seg å gå og snakke på nytt.

Gjennom en rekke medieoppslag de siste årene har hun satt søkelyset på ensomhet og sjikanering i hverdagen. Selv prøvde hun å få de stirrende menneskene og kommentarene hun fikk slengt etter seg hvor enn hun gikk i sin gamle hjemby Oslo på avstand ved å flytte til byen hvor hennes mor vokste opp, Ålesund. På kort sikt så forflytningen ut til å hjelpe, men etter hvert gikk hverdagen tilbake til normalt; dagene ble lange og tunge med hunden Nikita som eneste venn.

Ny hverdag

Men møtet med norsk-skotten Ole Kristian Archibald endret alt. Han forlot alt han kjente i Drammen og flyttet til Ålesund da han ble kjent med Benedicte. De ble fort kjærester, og i fjor ble de forlovet. Nå kan de kalle seg rettmessige ektefolk, og paret gleder seg til å ta fatt på tiden som kommer.

– Han er verdens beste gutt. Han er snill og omtenksom og han tar ikke meg for utseendet, han tar meg for den personen jeg er, og det betyr veldig mye når jeg har vært gjennom det jeg har vært gjennom.

Video Ikkje einsam lenger

Paret forlovet seg for omlag ett år siden.

Foto: Nyhetsspiller

Men at Ole Kristian Archibald i dag stod med en vakker brud ved sin side har han ingen innvendinger på.

– Hun er fin uansett, hun.

Brudeparet har fått en god dose oppmerksomhet både fra gjester, lokalbefolkning og turister på bryllupsdagen.

– Jeg blir veldig stolt av henne. Det er helt utrolig at hun tør å gå ut sånn og ta et oppgjør med det. Men å se hvordan reaksjonene har vært, bare i sted når vi kom ut her og alle som sa «gratulerer med dagen Benedicte». Altså, de kjenner henne igjen i lokalsamfunnet og det er kjempebra, sier forloveren og kusinen til Benedicte, Kristina Riise Johansen.

– Og ikke minst Ole Kristian som bare flyttet opp hit for å finne kjærligheten. Han bare reiste fra alt der og satset. De er kjempetøffe, begge to.

For ekte kjærlighet, det er det ingen tvil om at det er.

– Jeg tror det var det for lenge siden. Allerede første gang vi møttes tror jeg det var det, sier Ole Kristian.

Som sin forlover har han barndomskamerat og bestevenn Petter Solvang.

– Jeg synes det er steintøft. Både med hensyn til Benedicte og hennes situasjon, men også bare det å gifte seg i seg sjøl. Det er et stort steg å ta, sier Solvang.

I Sunnmørsposten meldte Benedicte at det eneste hun var redd for før bryllupet var å drømme seg bort og svare «Hæ? Hva sa du?» når hun skulle svare «ja».

– Det gikk helt fint. Jeg holdt fokus. Og det ble ja!

Etter festen på Rica Parken Hotell blir hovedprioriteringen å slappe av.

– Nå skal i alle fall jeg slappe av litt, få litt ordentlig søvn, sier Benedicte.

– Ja, jeg sov bare fire timer i natt, skyter Ole Kristian inn.

Bryllupsreisen setter de på vent, for det er ingenting som haster. Paret er samstemte om at så lenge de har hverandre går alt bra.

Video LYKKELIG ETTER MYE MOTGANG

LYKKELIG ETTER MYE MOTGANG