Hopp til innhold

– Det er lov å være offline

Mange innovative studentbedrifter markedsfører dingser, men disse seks unge gründerne vil heller bry seg om ungdoms psykiske helse.

Generasjon Prestasjon UB

FOREDRAG: Lennart Tennfjord Alnes i aksjon.

Foto: Martin Giskegjerde

De vurderte lenge en kjempesmart stige. Ei stund ville de revolusjonere kantinetilbudet i skolen, men de fikk ikke full tenning på noen av disse idéene. Som siste gruppe med en håndfast plan på CREO-studiet ved Ålesund videregående skole, overrasket de mange når de så lanserte Generasjon Prestasjon UB

Håkon Avseth

GENERASJON PRESTASJON: Håkon Avseth er daglig leder i bedriften.

Foto: Martin Lorgen

– Akkurat da var det mye skriving om unges prestasjonspress i avisene og på nett, og det var det vi diskuterte mest på møtene våre, forteller Håkon Avseth.

Dermed begynte en plan å ta form. Temaet kjente de alle på kroppen, og selv om det å skulle å holde foredrag om psykisk helse og prestasjonspress først virket skremmende, så stupte de i det. De ville ut å fortelle unge at det er lov å være offline, at det til og med er sunt. Og de ville fortelle at psykisk smerte er like reell som den fysiske og at det er helt greit å snakke om det.

– Vi var sinnsykt nervøse...

Lennart Tennfjord Alnes

– Det begynte med en gedigen nedtur. Vi ringte 139 skoler med tilbud om foredrag og det var absolutt ingen respons, forteller Solveig Bårdsnes.

Solveig Bårdsnes holder foredrag

FOREDRAG: Solveig Bårdsnes holder foredrag for skoleelever på Colorline stadion i Ålesund.

Foto: Martin Giskegjerde

Vendepunktet

Så ble de plutselig kontaktet av Norges fremste forskere på oppvekst. NOVA, Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring ville høre foredraget. De seks hadde tidligere vært i kontakt med dem i forbindelse med forarbeidet sitt. Nå ble de invitert til å snakke til forskerne. Siden da har de nesten ikke hatt tid til skole.

– Vi var sinnsykt nervøse før det foredraget. I salen satt forskere og fagfolk som hadde dette som sitt spesialfelt og her kom vi, ler Lennart Tennfjord Alnes.

Sosialt press

Her presenterer de seks gründerne seg

Etter denne debuten har oppdragene stått i kø for Generasjon Prestasjon UB. Bestillinger på foredrag og workshop kommer fra skoler, FAU, ulike helselag og organisasjoner, og fra Helsedirektoratet, og Barne, ungdoms- og foreldredirektoratet.

– Responsen fra NOVA var svært viktig for oss og i tillegg fikk vi også en reportasje i Aftenposten etter besøket der, forteller Solveig Bårdsnes.

Mira Aaboen Sletten hos NOVA setter pris på idéen og tror Generasjon Prestasjon har en unik mulighet til å nå frem med et viktig budskap.

Mira Aaboen Sletten

FORSKER: Mira Aaboen Sletten er forsker ved NOVA og prosjektleder for Ungdata-undersøkelsen.

Foto: NOVA

– Mye av presset unge føler på dannes jo nettopp i deres eget miljø. At unge snakker til unge om noe mange kjenner seg igjen i gir troverdighet og da når budskapet lettere inn enn om vi voksne fremfører det, mener forskeren.

Det er NOVA som står bak den årlige og landsomfattende Ungdata-undersøkelsen, og Mira Aaboen Sletten er prosjektleder for den. Hun sier de nå vurderer å bruke gründerne i Generasjon Prestasjon i dette prosjektet.

– De har en unik idé, og så langt har jeg ikke hørt at de har konkurrenter, sier NOVA-forskeren.

Videoen som deles på nett er laget med hjelp av gode venner.

Viral video

Denne uka publiserte Generasjon Prestasjon en video på ulike sosiale medier, som på kort tid er sett av over 30 000.

– Både videoen og nettsida vår er blitt til med god hjelp av venner og kjente og nesten bare det, forteller Lea Kristine Skrede.

Generasjon Prestasjon UB

PRESS PÅ UNGE: F.v. Reidun Eik Dyrkorn, Lea Kristine Skrede, Malin Vedde og Solveig Bårdsnes.

Foto: Martin Giskegjerde

Men økonomien i ungdomsbedrifta har bedret seg. Nå kan de ta ut ørlite grann lønn og dekker alle reiseutgifter med inntekter fra foredragene.

– Ungdomsbedrifter er jo i utgangspunktet ofte døgnfluer, men vi vurderer nå seriøst å danne et AS og fortsette, sier Håkon Avseth.

Temaet prestasjonspress er mer aktuelt enn noen gang. Malin Vedde og Reidun Eik Dyrkorn viser til alle innleggene i media som omhandler dette. Og en snakkis blant mange er TV2's tv-serie "Sykt perfekt".

– Det er blitt lettere å snakke om psyken sin, men fortsatt er det mange tabuer og derfor mener vi det er viktig at vi fortsetter å snakke, sier Reidun Eik Dyrkorn og hennes fem kolleger i Generasjon Prestasjon nikker samtykkende. De vil fortsette å snakke.