Hopp til innhold

Bekymret for sherpaene i Nepal

NRK-journalist Jannicke Farstad har fulgt sherpaene fra Nepal tett de siste årene. Jordskjelvet som traff landet lørdag, gjør inntrykk.

Hans-Olav Landsverk og Jannicke Farstad

Fotograf Hans-Olav Landsverk og journalist Jannicke Farstad har fulgt sherpaene som bygger stier i Norge i mer enn ett år.

Foto: NRK

Over 3000 har så langt mistet livet i jordskjelvet som traff Nepal lørdag.

Minst 29 av landets 75 distrikter er berørt av skjelvet og landets regjering har erklært unntakstilstand i disse områdene. Skjelvet utløste også flere snøskred ved Mount Everest, og flere mennesker omkom.

Bygger turstier

Mellom 20 og 30 sherpaer fra Nepal har de siste årene kommet til Norge for å bygge turstier ulike steder i landet. Arbeidet i Norge gir sherpaene et trygt alternativ til å jobbe som guide på Mount Everest.

Jannicke Farstad

Jannicke Farstad er bekymret for personene hun ble kjent med fra Nepal.

Foto: silje bjerknes / nrk

Journalist Jannicke Farstad og fotograf Hans-Olav Landsverk har fulgt sherpaene i Romsdal, Geiranger og Prekestolen over en lengre periode.

I november i fjor reiste de også i Nepal for å filme stibyggerne. Filmingen har tatt flere år, og nå jobber de med å ferdigstille en timelang dokumentar om sherpaene som hvert år kommer til Norge for å bygge turstier.

I løpet av denne tiden har Farstad utviklet et nært forhold til sherpaene

– Jeg ble helt grepet av hvor omsorgsfulle og inkluderende de er. Det er umulig å ikke bli glad i dem, sier hun.

Føler seg utrygge

Farstad har siden skjelvet vært i tett kontakt med sherpaen Nima, som hun ble kjent med i løpet av filmingen.

Sonam Tshering Sherpa

Sonam har blant annet jobbet på Prekestolen.

Foto: Tom Edvinsen / nrk

Nima er sønnen til Sonam, som var den første sherpaen som kom til Norge. Farstad besøkte Sonam hjemme i landsbyen Khunde, som er en liten landsby oppe i fjellene ved Himalaya. Nesten alle sherpaene som kommer til Norge er der ifra.

En av sherpaene som tidligere har vært i Norge og bygd stier omkom under jordskjelvet lørdag. Lhakpa Tshering Sherpa jobbet som guide på Mount Everest og befant seg på den nederste basecampen då skjelvet kom.

Nima var i Katmandu og holdt på med de siste forberedelsene før avreise til Norge da skjelvet skjedde.

– Jeg tok kontakt for å fortelle at jeg tenkte på dem. Han fortalte at jordskjelvet har ført til store ødeleggelser hjemme i landsbyen hans Khunde, sier Farstad.

– De føler seg fortsatt ikke trygge og er redde for nye etterskjelv. De har bodd på gaten siden lørdag, fortsetter hun.

Farstad har også fulgt Geir Vetti, som er bindeleddet mellom landsbyen Khunde og norske fjell. I flere år har han hentet sherpaer fra Nepal til Noreg. Også han er bekymret for sherpaene.

Krevende oppbygging

Sherpaene vet ikke når de kan reise til Norge, og Farstad tror oppbyggingen i Nepal vil bli krevende.

– Jeg er nervøs for hvor mye som er ødelagt. Jeg har selv sett hvor mye arbeid det er å bygge noe der nede, og det er veldig dyrt å frakte utstyr, sier Farstad.

– Nå håper jeg at de kommer trygt tilbake til Norge så snart som råd, avslutter hun.

Created by InfoDispatcher