Hopp til innhold

Bekymra for svømmeopplæringa

Redningsselskapet er bekymra for at ikke barn i fylket får god nok svømmeopplæring. Distriktssekretær i Redningsselskapet Møre og Romsdal, Inger Johanne Sund, frykter utviklinga.

Inger Johanne Sund

Inger Johanne Sund

Foto: Aina Rødal / NRK

- Med tørleggingen av bassengene vi har, vet vi at elevene ikke får svømmeopplæringen de skulle hatt, sier Sund.

- Flere vil drukne

Sund er redd drukningsstatistikken vil fyke i været om noen år, om ikke svømmeopplæringen i skolen styrkes. Siden 2000 har over 200 svømmebasseng blitt tørrlagt i Norge viser tall fra Svømmeforbundet.

En undersøkelse fra Opinion forteller at det er dårlig økonomi og renovering som fører til at mange norske barn ikke får nok svømmeundervisning. Sund sier Redningsselskapet er klar over at mange kommunekasser er nedskrapa, men foreslår løsninger hun tror er billigere.

- For eksempel at skolene kan leie seg badetider hvis de selv ikke har basseng. Vi har jo buss, som kan frakte elevene.

Færre gode

Per Inge Storvik

Per Inge Storvik

Foto: Atlanterhavsbadet

Og tanken til Redningsselskapet er at svømmeopplæringa kan foregå på badeland for å slippe å drifte et eget basseng. Fagkoordinator ved Atlanterhavsbadet i Kristiansund Per Inge Storvik sier han merker at stadig færre er gode til å svømme.

- Det er jo ei veldig uheldig utvikling. Det er jo en lovpålagt tjeneste, og at den ikke blir fulgt opp. Dette vil få langtidsvirkninger med at folk ikke lærer seg å svømme, forteller Storvik.

Storvik sier Atlanterhavsbadet har stadig flere tilfeller der livredderne må stupe ut i bassenget, fordi barn er for dårlige til å svømme.

- For oss som badeland kan det på sikt bety at vi får færre besøkende og det kan føre til flere uheldige situasjoner der livredderne må trå til, fortsetter fagkoordinatoren.

Starte tidligere

Per-Ludvik Kjendlie

Per-Ludvik Kjendlie mener man må starte opplæring før fylte 5 år.

Foto: privat

Førsteamanuensis i svømming, Per-Ludvik Kjendlie, ved Norges Idrettshøgskole, tror dette kan føre til en høyere drunkningsstatistikk om noen år.

I Norge skal barn ideelt sett lære å svømme før utgangen av fjerdeklasse, men Kjendlie mener alle barn bør starte svømmeopplæringa før de fyller 5 år.

- Vi får se flere drukningsulykker, det er ikke noen tvil om det. En del av svømmeopplæringa går jo på å lære respekt for vannet, sier Kjendlie.

Halvparten av tiåringene i landet kan ikke svømme 200 meter viser en undersøkelse fra svømmeforbundet. Samtidig krever læreplanen i skolen at barn er svømmedyktige etter 4.årstrinn.

40 til 60 timer opplæring

Mange elever i barneskolen får i dag ikke mer enn rundt 10 timer svømmeundervisning, og for eksempel på Vigra er svømmebassenget bare åpent noen få uker i året. Per-Ludvik Kjendlie mener man bør ha 40 til 60 timers opplæring for å kunne svømme ordentlig.

- Vi har en lang kyst med mange glatte svaberg og det kan være mørkt og kaldt i vannet. Dersom du skal redde deg ut av en situasjon om du detter ut i vannet, kreves det mer enn å kunne ta et par svømmetak, bedyrer Kjendlie.

Kjendlie har nå startet et forskningsprosjekt som skal se på effekten av å bruke flytedrakt i svømmeopplæringa. Dette er viktig for å finne nye måter å sikre en god svømmeopplæring på.

- Folk kommer ikke til å slutte og dra på badeferie selv om svømmeopplæringa blir dårligere, sier Kjendlie.