Hopp til innhold

Beboere: – Frykter Leikongbakken kan ta liv

– Jeg hørte lyden, og den lyden har jeg hørt en gang før, sier Ingebjørg Lyster. Etter onsdagens bilulykke i Herøy ber nå beboerne om hjelp.

Frykter Leikongbakken kan ta liv

BEBOERE: Ingebjørg Lyster og Jarl Strømsnes er bekymret etter bilulykken i Leikongbakken i går. De tror strekningen kan ta liv om det ikke settes inn tiltak.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

– Jeg har bare ventet på at det skal gå liv. Det nærmer seg, sier Jarl Strømsnes.

Onsdag kveld kjørte en mann i 20-årene av veien på fylkesvei 61 ved Leikongbakken i Herøy.

– Bilen har fulgt grøfta og venstre hjulpar har havna opp på autovernet. Etter det har den trolig sklidd på autovernet i 30 meter. Bilfører kom seg ut av bilen, før bilen rulla videre og inn i et fjøs, sa innsatsleder på stedet Frode Halse Digernes til NRK onsdag kveld.

– Bakken er en utskytningsrampe

Ingebjørg Lyster og Jarl Strømsnes eier og driver sauefjøset som ligger ved veien i Leikongbakken.

Bilulykke i Leikongbakken

FJØSET: Det gikk bra med sjåføren som havnet på autovernet i Herøy onsdags kveld. Bilen trillet inn i fjøset til Ingebjørg Lyster og Jarl Strømsnes.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Paret forteller at de når har hatt to biler som har kjørt utfor og inn på tunet deres. To andre biler har havnet på den andre siden av veien, og en lastebil og tankbil satte seg fast.

– Det er nok fordi 60 sonen begynner akkurat på veien ned. Det er en veldig hard bakke. Det er opp mot 10% stigning. Folk klarer ikke eller vil ikke bremse ned, forteller Lyster.

– Sånn som det er nå, så er det en utskytningsrampe, sier Strømsnes.

Politi vil være mer tilstede

Seksjonssjef Lisbeth Smørholm i Vegvesenet Møre og Romsdal sier at de kan se over om strekningen er sikker nok.

– Vi kan gå over og se om skiltingen er satt korrekt. Kanskje forhåndsvarsle 60 sone før bakken.

Trafikkulykke Leikongbakken

BILULYKKE: Det gikk bra med sjåføren som havna utenfor veien i Herøy onsdag kveld. Politiet vil nå være mer tilstede på strekningen.

Foto: SARA LOVISE ROALDSETH / NRK

Smørholm legger til at slik som statistikken er, er ikke denne strekningen et ulykkespunkt som er høyt prioritert.

– Vi har to politianmeldte ulykker fra 90-tallet på denne strekningen. Vi kan vurdere skilting, forhåndsvarsel og rekkverk, men om det er andre faktorer som gjør at bilen havner utenfor veien, så er det andres oppgave å se til det.

Lensmann Hilde Sæter Aglen i Herøy og Sande kommune forteller at politiet skal være mer tilstede.

– Vi vil prøve å ha trafikkkontroller og være mer i området. Jeg forstår at de er bekymret når de bor så tett. Det må vi i politiet forebygge med tilstedeværelse.

Har prøvd egne virkemidler

Lyster forteller til NRK at hun har selv prøvd å få bilister til å forstå at det bor folk på strekningen, og at de må senke farten.

– Av og til så går jeg litt sent over veien for at de bilene som passerer akkurat da kanskje kan tenke "Oj, her bor visst folk!"

– En gang så parkerte jeg trehjulsykkelen til mitt 3 år gamle barnebarn ved siden av veien. Det var en bil som slakket opp. Alle andre kjørte så fort at sykkelen bare skalv, forteller Lyster.

Trafikkulukke Herøy

RULLET: Etter å ha sklidd 30 meter på autovernet, rullet bilen inn i fjøset til Ingebjørg Lyster og Jarl Strømsnes.

Foto: SARA LOVISE ROALDSETH / NRK

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL