MGP 2021: Jazzartisten Beady Belle skal synge sin egenproduserte låt

Da artisten fikk tilbudet om å være med i fjorårets Melodi Grand Prix, fikk hun tilsendt en låt. Det ville hun ikke, for den måtte hun lage selv. Nå er hun klar for årets fest.

MGP 2021 Beady Belle Beate Lech

EN AV DELTAKERNE: Beate Lech (Beady Belle) skal synge en låt hun har produsert og skrevet selv. Låten heter «Playing With Fire».

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

46 år gamle Beate Lech (Beady Belle) fra Volda er en av fire som skal delta i den første delfinalen i Melodi Grand Prix på lørdag.

Under artistnavnet «Beady Belle» har hun bygget opp en karriere som en av Norges fremste jazzsangere. Hun har et stort internasjonalt publikum og delt scene med store navn som India Arie, Jamie Cullum og Jarle Bernhoft.

Da det niende albumet kom ut i 2018, ble hun kalt Norges svar på Beyoncé.

Musikken har vært en del av Lech hele livet. Hun har spilt mange ulike instrumenter, og foreldrene hennes er også musikalske.

– Det er det eneste jeg kan. Og jeg er utdannet innen musikk, så jeg er fullt helt til randen av musikk. Hvis jeg blir døv, eller mister stemmen, tror jeg at jeg blir gal, sier hun og ler.

Beathe Lech

KLAR FOR MGP: Beathe Lech er klar for årets MGP-fest.

Foto: NRK

Måtte skrive sin egen låt

Artisten gjorde seg bemerket i Stjernekamp høsten 2019, noe som ble en døråpner til et større og bredere publikum i Norge – og MGP.

Etter deltagelsen fikk Beady Belle spørsmål om hun ville være med på Melodi Grand Prix med en låt hun fikk tilsendt. Det ville hun ikke. Den måtte hun skrive selv.

Da låten var klar, var det for sent å være med.

– Da tenkte jeg: Ok, men da har jeg skrevet en låt som jeg er fornøyd med. Det var ikke bortkastet tid.

Men hun skulle få bruk for den uansett. For sent i 2020 fikk hun igjen spørsmålet om hun ønsket å være med på MGP med låten hun produserte. Hun tenkte seg om, og takket ja. Lech sier låten ikke er en typisk MGP-låt.

– Jeg synes det er gøy å bidra med noe nytt. Jeg skriver musikk som jeg digger selv. Så jeg har ikke skrevet det som en bestilling til MGP, sier hun.

Beate Lech Stjernekamp

STJERNEKAMP: Artisten Beady Belle deltok på Stjernekamp. Hun kom til sjuende runde.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Mener kvinner må produsere mer selv

Beady Belle er først og fremst kjent for å gjøre alt. Hun produserer, programmerer, og skriver alt av musikk og tekst.

Hun sier at det er viktig å få jenter til å bruke data og synthesizer, effekter og programmer, slik hun selv har gjort i 20 år.

– Det har vært guttene sin scene. Spesielt med produksjon, mener hun.

Da hun var ung nyutdannet artist fra musikkhøgskolen kom det reaksjoner på at det var en jente som styrte elektronikken.

– Folk holdt seg for ørene og tenkte «hva slags lyd kommer det nå. Det står ei jente bak elektronikken her.» Hvorfor i alle dager skulle det være dårligere lyd når det var en jente bak spakene?

Men Lech sier at hun opplever at flere kvinner nå tar tak og gjør noe med det.

– Hvorfor skal ikke musikken i verden bestå av det jentene har laget? Det er så utrolig viktig å få fram. Det går ofte gjennom kanaler som gutter skal bestemme, sier hun, og legger til at hun likevel ser en endring i musikkbransjen:

– Jeg ser en endring nå. Emilie Nicolas, Susanne Sundfør og Astrid S. Det er flere og flere som tar tak og eier hele pakken.

Beate Lech Stjernekamp

LAGER ALT SELV: Beate Lech (Beady Belle) er først og fremst kjent for å produsere, programmere og skrive alt av musikk og tekst. Her under Stjernekamp.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Tror noen er overrasket over at hun er med

Beady Belle hadde aldri tenkt at MGP skulle passe for henne, siden hun er i en annen sjanger med jazz og soul.

– Det er ikke helt i samme gate som Melodi Grand Prix, så sånn sett er det kanskje overraskende for noen at jeg er med, sier hun.

Hun sier at det ikke har vært en drøm å være med, men hun husker tilbake til øyeblikket da hun som liten jente så Bobbysocks vinne Eurovision Song Contest i 1985. Og med det – ble de første nordmennene til å vinne den internasjonale konkurransen.

– Da tenkte jeg: tenk at det går an. Vi kan gjøre alt vi vil. Det sådde noe i meg. Kanskje jeg alltid har visst det, litt underbevisst, sier hun.

Beady Belle deltar i den første delfinalen lørdag 16. januar.

Låten heter «Playing With Fire» og er både «Beady Belle» og MGP, ifølge artisten.

Hør hele låten.