NRK Meny
Normal

Satser på moderne dragebrønnløsning

Det nye skipet til rederiene Leinebris og Urvaag blir det første i verden som kan hale garn gjennom dragebrønnen.

Etter sammenslåingen av Leinebris- og Urvaag-rederiene for to år siden har de nå et helt nytt skip på vannet.

NY DRAGEBRØNNLØSNING: Se videoreportasje fra det nye fartøyet.

Paul Harald Leinebø og Øyvind Uran

NYTT FARTØY: Paul Harald Leinebø og Øyvind Uran smiler stort med tanken på at de snart kan ta det nye fartøyet i bruk.

Foto: Arne Flatin

I 2013 slo rederiene Leinebris og Urvaag seg sammen, og nå sender de snart ut et nytt fiskefartøy ut på sjøen. Det er et kombinasjonsfartøy for autoline og garn, og måler 58 meter i lengden og 13.4 meter i bredden.

Skipet er snart klart til bruk og rederiet håper å få det på sjøen i løpet av en uke.

– Da går vi i Barentshavet for å fiske torsk og hyse. Vi må kanskje prøve litt på lange og brøsme først, for å være sikker på at det virker, og modifisere og finjustere litt, sier reder i Leinebris AS, Paul Harald Leinebø.

Det spesielle med dette fartøyet er en nyutviklet dragebrønnløsning som vil være tilpasset haling av garn og line. Båten blir dermed den første i verden som kan hale garn gjennom dragebrønnen.

Se TV-saken om det nye fartøyet i videovinduet øverst!

– Det blir fantastisk

Rederiet har satset på en grønn miljøprofil og fartøyet skal ha et lavt energiforbruk og prøve å imøtekomme strenge utslippskrav.

Fartøyet skal levere fisk til restauranter, butikker og produsenter i inn- og utland. Linebåten vil være den første i Norge som kan tilby hodekappet og sløyd fisk og japankuttet fisk i fastvekt.

– Det blir fantastisk å komme i gang og få systemene opp og gå. Vi har ingenting ved kaien å gjøre, vi må ut på havet, sier skipper på båten, Øyvind Uran.