Hopp til innhold

Bashir må ut av landet etter omstridt alderstest

Enslige mindreårige asylsøkere får alderen sin oppjustert på grunn av manglende identifiseringspapirer. Departementet anser metoden som sikker.

Bashir Mohammadi og Iselin Eliassen Aske

HAREID: Daglig leder ved asylmottaket for enslige mindreårige, Iselin Eliassen Aske, følger guttene som bor der tett på. Hun mener at deres vurdering av guttene ikke blir tatt i betraktning når departementet velger å oppjustere alderen deres. Her sammen med Bashir Mohammedi, som snart blir sendt ut av landet.

Foto: Arne Flatin / NRK

På mottaket for enslige mindreårige asylsøkere på Hareid forbereder alle guttene fra Afghanistan seg på at de blir returnert. Mange opplever at de får alderen sin oppjustert av norske myndigheter.

En av de er Bashir Mohammedi. Han trives ved mottaket og på skolen, men har problemer med å lære fordi han våkner opp om nettene og er redd for det som vil skje.

– Det er vanskelig når jeg tenker på fremtiden. Jeg blir veldig redd, sier Bashir Mohammedi til NRK.

Oppjusterer alderen til over 20 år

Etter at NRK snakket med Bashir fikk han beskjed om at alderen hans var oppjustert og at han får avslag på sin asylsøknad. Det er ikke første gang dette skjer, og lederen ved mottaket sier hun er blitt overrasket flere ganger.

Bashir Mohammadi

Bashir Mohammadi har fått alderen sin oppjustert og må ut av Norge.

Foto: Arne Flatin / NRK

– Vi har kjent ungdommene over lengre tid. Vi har sett de i samspill med andre, hørt hvordan de snakker og reflekterer. Når vi da har skrevet en vurdering på at vi mener de er under 18 så har vi reagert sterkt på at de har fått oppjustert alderen til over 18, og til og med over 20, sier daglig leder ved mottaket Iselin Eliassen Aske.

– Vi ser at ungdommene stadig oftere trekker seg tilbake på rommene sine. Det er blitt vanskeligere å motivere de til å gå på skolen og til å delta i aktiviteter. De tenker at hva er vitsen for jeg får jo avslag likevel.

Bruker metode fra Europa

Statsekretæren i justis- og beredskapsdepartementet, Vidar Brein-Karlsen (Frp) mener at alderstestene er forsvarlige.

Vidar Brein-Karlsen

Vidar Brein-Karlsen (FrP), Statsekretæren i justis- og beredskapsdepartementet.

Foto: NRK

– De alderstestene som blir brukt i Norge, er basert på en metode som anses som blant de sikrere av de vi kjenner til i Europa. Det er lagt inn gode sikkerhetsmarginer etter at testen er gjort og det er helheten som gjelder. sier Vidar Brein-Karlsen.

Men Norsk organisasjon for asylsøkere, NOAS, er sterkt kritisk til alderstestingen av mindreårige asylsøkere.

– De er svært upresise, de er svært omstridte, og alle barnelegeforeningene i Europa har gått i mot å bruke den type alderstesting. Likevel ser vi at det blir lagt mye mer vekt på disse alderstestene enn på barnefaglige uttalelser fra de som møter barna, sier seniorrådgiver i NOAS, Jon Ole Martinsen.

Viste støtte med fakler

Et hundretalls personer med fakler var samlet på torget i Fosnavåg onsdag ettermiddag i protest mot utsendelse av mindreårige asylsøkere, under navnet «La gutta bli».

Malene Volden

Malene Volden, en av initiativtakerne til «La gutta bli».

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

– Vi kan ikke sitte å se på at Norge vil sende tilbake unger som har reist gjennom Europa helt alene, og som bare blir kastet ut på denne måten. Vi må vise at vi er uenige i dette, sier Malen Wolden som er en av de som står bak markeringa.

Bakgrunnen for markeringen i Fosnavåg er at regjeringen mener det er trygt sende tilbake mindreårige afghanske asylsøkere dersom en finner at de har familie i landet.

– Men det er ikke trygt å sende de tilbake, sier Emilie Hansen.

Fakkeltog La Gutta Bli

Rundt 150 personer møtte opp i Fosnavåg for å vise sin støtte til mindreårige asylsøkere.

Foto: Øyvind Johan Heggstad / NRK