NRK Meny
Normal

Barten i sentrum

Det internasjonale bartefenomenet «Movember» der det settes fokus på menn sin helse har definitivt kommet for å bli. På Høgskolen i Ålesund har de laget konkurranse ut av kampanjen.

Thomas Koldstad

Thomas Kolstad er ikke helt fornøyd med barten som han har anlagt denne måneden.

Foto: Joachim Ose / NRK

Movember er en sammenslåing av ordene «november» og «moustache», og startet som en kampanje i Australia. Hovedmålet er at menn skal anlegge bart i hele november for å sette søkelyset på menn sin helse, og særlig prostatakreft.

Konkurranse

Bartefenomenet har siden spredd seg til hele verden, og på Høgskolen i Ålesund har det pågått en konkurranse i forbindelse med bartekampanjen. I dag var det duket for å ta bilde av studentene som har anlagt bart denne måneden.

Syver Grepstad

Velferdsansvarlig ved Høgskolen i Ålesund Syver Grepstad.

Foto: Joachim Ose / NRK

– Menns helse er en problemstilling som er veldig viktig. Det er ikke så mange som tar det så seriøst. Alle vet at menn tar det som en «tøffe-ting» at det ikke er vits i å gå til legen. Det er et stort problem både innenfor fysisk og psykisk helse, sier Syver Grepstad som er velferdsansvarlig ved Høgskolen i Ålesund.

Studentene som hadde anlagt bart ble tatt bilde av og det var flere bartekategorier som kvalifiserte til premie. Også damene kunne få tegnet på en frekk «moustache» for å vise at de støttet prosjektet.

– Vi har grandMO, som er den kuleste barten, pittyMO, den mest puslete, feMO, damenes pris og allMO, som er den ultimate barten av dem alle, sier Grepstad.

Han har naturligvis også anlagt bart denne måneden.

– Jeg har jobbet hardt og lenge for denne barten. Hvis jeg hadde vært med i konkurransen, hadde jeg definitivt vunnet, ler han.

I tillegg til bartekonkurransen var det også en innsamlingsaksjon til kreftforeningen der alle pengene gikk til forskning på prostata- og testikkelkreft.

Movember

Damene var også med i trekningen under kategorien 'feMO'.

Foto: Joachim Ose / NRK

– Denne barten skal bort!

Student Thomas Kolstad har anlagt bart denne måneden, men gleder seg til den forsvinner over helga.

Thomas Koldstad

Thomas gleder seg til barten forsvinner over helgen.

Foto: Joachim Ose / NRK

– Jeg tror nok at jeg kommer til å anlegge bart neste år også, men det er mest for å vise at jeg støtter prosjektet, og fordi Syver har laget en bra kampanje her på Høgskolen. Det er viktig å sette søkelyset på menns helse, så er det jo litt artig med bart også, sier han.