NRK Meny
Normal

Nå skal kvinnene få ro

Barselavdelingene i Møre og Romsdal vil stenge dørene for besøkende. Bare nær familie får lov å besøke mor og barn.

Fødeavdelinga i Kristiansund

Nå stenger alle barselavdelingene i Møre og Romsdal for venner og kjente. Bare søsken, far og besteforeldre slipper inn.

Foto: Roar Strøm / NRK

Helse Møre og Romsdal strammer nå inn besøksrutinene ved de fire barselavdelingene i fylket,

Fra og med søndag får ikke venner og bekjent komme på besøk, og besteforeldre slipper inn bare en time i døgnet, mellom 18-19.00. Barnefar og søsken får også begrensninger i besøksmulighetene.

–Besøksordningene og liggetidene på barselavdelingene ved våre fire sjukehus er i dag ulike. Kvinneklinikken har derfor bestemt at en innfører felles besøksordning fra mandag 17. mars, sier klinikksjef for Kvinneklinikken i Møre og Romsdal, Henrik Erdal.

Han sier at det er hensynet til kvinna som er årsaken til innstrammingene.

–Barseltida er en tid med store fysiske og psykiske endringer for den nybakte familien, og under sjukehusoppholdet trenger både mor og barn ro til å bli kjente, til kvile og til etablering av amming. Videre er det viktig for oss å bruke tida på informasjon, støtte og råd til kvinna og hennes partner, sier Erdal.

Trenger ro

Fødeavdelinga i Volda

Bestefar får bare lov å besøke sitt nyebarnebarn en time i døgnet med de nye ordningene.

Foto: Arild Pettersen / NRK

Liggetiden på barselavdelingene har blitt vesentlig kortere de siste årene. Derfor mener sjukehuset at det er enda viktigere at kjernefamilien får fred de dagene de er på sjukehus.

–Tiden på sjukehuset gir bare rom for besøk av de nærmeste pårørende. Mange besøkende i barselavdelinga medfører dessuten uro for alle og økt smittepress, noe vi ønsker å unngå, sier Erdal.

Noen av barselavdelingene har praktisert ordningen en stund. Sykehuset forteller at tilbakemeldinger fra både brukere og ansatte at dette har vært positivt. Derfor blir ordningen innført ved alle avdelingene.

Får ta mot besøk om barnefar er borte

–Besøksordninga betyr at barnefar / kvinna sin partner, søsken og besteforeldre kan besøke mor og det nyfødte barnet til gitte tider. Dersom barnefar /partner ikke er i nærheten, kan barselkvinna selvsagt få bestemme hvem som da er nærmeste pårørende. Dersom barselkvinna ønsker å ta imot besøk av andre, må dette skje utenfor barselavdelingene i fellesområde på sjukehuset, td. i kantine, forteller klinikksjefen.

Besøkstidene ved barselavdelingene i Helse Møre og Romsdal fra 17. mars 2014 er:

Barnefar/partner og søsken: Når de måtte ønske, unntatt i kviletid for mor og barn. En får opplyst kviletid på hver enkelt barselavdeling.
Besteforeldre: Kl. 18:00 – 19:00.