NRK Meny
Normal

Barnevernsvakten: – Meld fra om barn som har det vondt i jula

Mange barn gruer seg til jul. I høytidene øker presset på familiene, og flere barn opplever overgrep.

Barn vold

ILLUSTRASJONSBILDE: For mange barn er det i jula overgrepene skjer når de reiser på juleferie til andre familiemedlemmer eller får besøk.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Ved utgangen av november hadde barnevernet i Ålesund fått 361 henvendelser. Mange av sakene handlet om vold i hjemmet. Når vi går inn i julehøytiden vet barnevernet at antall saker som regel øker. Nå vil barnevernet i Ålesund lansere en kampanje som blir godt synlig på plakater rundt i Ålesund i selve juleuken.

Vivian Dyb

Leder for barnevernvakten og teamleder for ytre bydel i Ålesund, Vivian Dyb.

Foto: privat

– Hensikten er at vi ønsker å rette søkelyset mot de barna som har det vanskelig i jula slik at folk skal bli bevisst og tørre å melde fra, sier leder for barnevernvakten i Ålesund, Vivian Dyb.

Flere melder fra – men ikke nok

Dyb forteller at de har en økning henvendelser fra folk om barn de tror ikke har det så godt hjemme.

– Men folk ser det ikke før de tør å tro på at barn kan ha det vondt. Jeg tror det har blitt en større bevissthet i befolkningen, men ikke i stor nok grad, sier hun.

Presset på familiene øker

Barnevernskampanje i Ålesund

Kampanjen har barnevernvakten fått av kommunikasjonsbyrået I & M.

Foto: I&M kommunikasjon

Jula er en høytid hvor familier er mer sammen enn de er i løpet av resten av året. I tillegg nyter voksne mer alkohol.

– Mange barn gruer seg til jul. De har kanskje dårlige erfaringer fra tidligere høytider og håper kanskje at denne jula skal bli bedre. Men så skjer det ikke, sier Dyb.

Jula er også en høytid der presset på familien øker. Det er mange krav og mye stress og forventningen om hygge er veldig høye.

– Det fører til at konfliktnivået øker – og særlig i de familiene hvor det fins konflikter fra før. Det er en del av årsaken, sier Dyb.

Barnevernvakten vil ha beredskap hele jula, og oppfordrer folk som mistenker at barn har det vondt skal melde fra.

– Jula er en emosjonell tid der vi kanskje er mer åpen for å se folk rundt oss som har det vanskelig. Så vi håper folk melder fra, sier hun.