Hopp til innhold

Barnevernsbarn får oppreising

Sunndal kommunestyre har enstemmig vedtatt oppreisingsordning for barnevernsbarn. Nå får alle andre kommuner i fylket saken til behandling.

Ståle Refstie

Ordfører i Sunndal kommune, Ståle Refstie har vært en av frontkjemperne for å få på plass en oppreisingsordning for barnevernsbarn.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Ordfører i Sunndal. Ståle Refstie, har stått i front for å kjempe fram oppreisingsordningen. Han er glad for at hans egen kommune nå har kommet i mål. Det betyr at tidligere barnevernsbarn som er utsatt for omsorgssvikt eller overgrep mens kommunen hadde ansvaret for omsorgen, kan søke om økonomisk erstatning.

– Jeg er veldig glad over vedtaket. Nå er vi i havn for vår egen del, og det er en tilfredsstillelse, sier Refstie.

Han vet at det sitter folk i Sunndal som venter på at ordningen skal tre i kraft. For Sunndals del skjer det til høsten.

Også fylkeskommunen deltar i ordningen. De krever at kommunene slutter seg til vedtektene og vil dekke halvparten av erstatningsbeløpet for opphold i fylkeskommunens barnevernsinstitusjoner mellom 1980 og 1993.

Refstie oppfordrer alle kommunene til å bli med i oppreisingsordningen.

– Det er viktig at vi blir flest mulig, slik at ordningen blir best mulig. Da blir det også likebehandling i fylket, sier Refstie.

LES OGSÅ: