Hopp til innhold

Barnevern i Møre og Romsdal

 • Skal bli lettare for barn å klage på barnevernet.

  Ei ny nettside som blir lansert idag, skal gjere det lettare for barn å klage på barnevernet.

  Det er statsforvaltarane i heile landet som står bak nettsida som heiter «Jeg vil klage nå».

  Barna kan skrive inn namn og telefonnummer og blir deretter kontakta. Barna slepp å gjere greie for kva saka handlar om.

  – Dette er enkelt, seier statsforvaltaren i Møre og Romsdal, Else May Norderhus, som meiner det er viktig å styrke barna sine sjansar til å klage gjennom ein slik kanal.

  Det er Barne- og familiedepartementet som har tatt initiativet til denne styrkinga.

  Else May Norderhus, statsforvalter i Møre og Romsdal.
  Foto: Trond Vestre / NRK
 • Omfattende tilsyn av barnevernstjenester

  Omfattende tilsyn viser at 9 av 10 undersøkte barnevernstjenester i landet brøt loven. I to år har statsforvalterne gransket barnevernstjenester de er bekymret for, på oppdrag fra Helsetilsynet. Av 52 barnevernstjenester bryter 47 av dem loven.

  – Det er slik her også at alle kommune vi har undersøkt hadde svikt på en eller annen måte. Det er bekymringsfullt, sier seniorrådgiver Heidrun Avdem ved Oppvekst- og utdanningsavdelinga hos Statsforvalteren i Møre og Romsdal.

  – Det vi har funnet mest av er at tjenestene i stor grad unnlater å gjøre en totalvurdering av hva som er best for barnet i sakene. Og det er ganske mange ting som svikter når det gjelder dokumentasjon, sier Avdem.

  Heidrun Avdem
  Foto: Sissel Brunstad / NRK
 • Utfordringar med ny reform

  Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) besøkte i dag det interkommunale barnevernet på Søre Sunnmøre. Ho tok opp den nye barnevernsreforma som vart sett i verk frå nyttår. Toppe er uroa over at enkelte kommunar meiner dei ikkje har nok pengar til å prioritere tidleg førebygging. Ho seier det er viktig å styrke kommunane sitt arbeid med tidleg innsats og gje tilpassa hjelp til barn som treng det.

  Kjersti Toppe, barne og familieminister
  Foto: Arne Flatin / NRK
 • Ber om råd

  Kommunene på Nordmøre ber om hjelp fra alle som har vært i kontakt med barnevernet. Før de kjøper inn et nytt saksbehandlingssystem for barneverntjenesten, ønsker de tilbakemelding fra mottakerne av tjenesten. Strenge personvernregler gjør at de ikke kan kontakte personene direkte, sier prosjektleder Hege Karlsen.

 • Fosterheimar fekk ikkje oppfølging

  Mange fosterheimsbarn fekk ikkje den oppfølginga dei skulle ha frå barnevernet i Molde, Aukra og Vestnes i 2020. Det skriv rbnett.no.

  22 av 48 barn i fosterheimar fekk ikkje tilsynsbesøk av barnevernet slik dei skulle i første halvår av 2020. Det viser ein rapport om barnevernstenesta, som Møre og Romsdal Revisjon SA har laga på oppdrag for kontrollutvalet i Molde kommune.

Kjell Runde stiller kritiske spørsmål til barnevernet.

Kritiske spørsmål til barnevernet

Barnevernet i fire Sunnmørskommuner slår seg sammen. Den nye organisasjonen skal være sterkere rusta til å hjelpe barn som trenger det.

Barnevernet blir mer spesialisert